11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialAncheta DNA despre referendum se apropie de vârful PNL

Ancheta DNA despre referendum se apropie de vârful PNL

Concret, Atanasiu şi Samson sunt acuzaţi că ar fi finanţat organizarea unor excursii pentru „turiştii electorali”, îmbarcaţi în autoturisme şi în autobuze şi trimişi să voteze. Potrivit unor surse neconfirmate, procurorii l‑au audiat pe Teodor Atanasiu pentru că acesta ar fi apelat la sume de bani oferite de interlopi pentru a finanţa turismul electoral. Teodor Atanasiu a spus că are calitatea de învinuit în acest dosar. „A început urmărirea penală împotriva domnului Atanasiu”, spune Parchetul.

Preşedintele PNL Alba susţine, însă că este nevinovat. „Am scris vreo cinci minute, mi-au dat nişte nume care au fost implicate în asta, am spus că nu-i cunosc, habar nu am cine sunt”, s-a dezvinovăţit Teodor Atanasiu la ieşirea din sediul DNA – Serviciul Teritorial Cluj.

De asemenea, Teodor Atanasiu a spus că nu îl cunoaşte pe Dumitru Samson.

Însă surse din cadrul PNL spun că acesta ar fi fost implicat în campania electorală a mai multor filiale ale PNL din Transilvania şi din Banat, cum ar fi cele din Cluj şi din Timiş. Astfel, el ar fi organizat o serie de evenimente în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale, dar i-ar fi sprijinit pe liberali şi în campania care a precedat referendumul. „Samson este băiatul cu logistica, a cooperat cu noi la diferite concerte, a adus vedete, chestii din acestea”, a spus un consilier liberal din Timiş.

Surse judiciare spun că ancheta procurorilor DNA vizează fraude care ar fi fost comise în mai multe judeţe. Ele au menţionat judeţele Cluj, Arad, Alba, Bihor şi Bistriţa-Năsăud. Teodor Atanasiu a confirmat faptul că a văzut pe masa procurorilor documente în care erau menţionate aceste judeţe. Coincidenţă sau nu, cele mai multe dintre judeţele menţionate sunt tocmai cele în care PDL a obţinut rezultate bune la alegerile locale. „Unii dintre şefii filialelor PNL din Transilvania au fost avertizaţi de şefii din Bucureşti că, dacă nu obţin rezultate bune la referendum, vor fi demişi şi înlocuiţi înainte de alegerile parlamentare, aşa că au trebuit să se mobilizeze cumva”, a spus unul dintre membrii PNL Alba. La rândul său, unul dintre liberalii clujeni a confirmat faptul că fiul vitreg al lui Corneliu Dobriţoiu, Dumitru Samson, a fost implicat în campania electorală de la locale. „Eu îl ştiu de la partid, unde a fost adus de Nicoară. Era un dur. El ne spunea la ce secţii de votare trebuie să mergem, să nu ne fure Boc, ce să facem şi aşa mai departe. El organiza concerte, logistică, tot”, a spus liderul clujean al PNL, care a stat de vorbă cu jurnaliştii RL sub protecţia anonimatului. Dumitru Samson a fost lăsat să plece după şapte ore de la sediul DNA Cluj, dar nu a făcut nici o declaraţie. În judeţul Cluj, strategia lui Dumitru Samson ar fi fost şi sâmburele de scandal dintre senatorul Marius Nicoară, preşedintele PNL Cluj, care a candidat pentru postul de primar, dar a fost învins de fostul premier PDL, Emil Boc, şi preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu.

Presa locală a scris că Marius Nicoară ar fi încercat să facă un blat cu contracandidatul lui Horea Uioreanu, actualul vicepreşedinte PDL, Alin Tişe. Neînţelegerile dintre cei doi au blocat până şi numirea unor noi şefi PNL ai instituţiilor deconcentrate, iar la referendum, campania USL a avut de suferit. „Referendumul a însemnat încă o bătălie pierdută de Marius Nicoară. Nu ştiu dacă mai are zile multe în scaunul de preşedinte al PNL. Noi l-am preferat pe Horea Uioreanu”, a spus un primar de comună din PNL. În privinţa audierilor DNA, liderii liberalilor s-au declarat surprinşi. “Un litru de vin, o ţuică, o găleată de plastic mai dă lumea la alegeri. Însă nu ştiu să fi fost organizate autobuze cu oameni care să fie trimişi la vot”, a declarat un consilier judeţean PNL. Însă există surse care spun că ar fi fost autobuze cu simpatizanţi USL trimişi în excursie chiar în ziua votului.

„Au fost multe suspiciuni legate de Hunedoara, de exemplu, unde au fost trase pe dreapta multe autocare. Unii dintre pasageri erau din Cugir, oraşul natal al lui Teodor Atanasiu. Poate aşa se explică unele lucruri”, a spus o sursă din Poliţie. În schimb, declaraţiile oficiale ale politicienilor liberali spun altceva. Teodor Atanasiu şi-a susţinut nevinovăţia şi a spus că nu a avut nevoie nici măcar de serviciile unui avocat. El a sugerat că aceste cercetări ar vrea să demonstreze faptul că nu 7,5 milioane de români ar fi votat pentru demiterea lui Traian Băsescu, ci că unii dintre ei ar fi fost cumpăraţi de „Nicoară şi de Antonescu”. Fostul ministru a mai spus că „sunt învinuit că am folosit bani sau autocare ca să duc lumea la vot”. În total, spun surse judiciare, ar fi audiate şase persoane în acest caz.  

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă