Analiza secretă a CIA despre regimul Ceaușescu și situația din Europa de Est. Cum au prevăzut agenții americani revoluția sângeroasă din decembrie 1989 cu 20 zile înainte să înceapă | DOCUMENT CONFIDENȚIAL

de Alex Mihăilescu , 20 ianuarie 2017 - stire actualizata la ora 23:04, 19 ianuarie 2017

Milioane de documente secrete au fost publicate de Agenția Centrală de Informații (CIA) după ce au fost desecretizate. Printre ele sunt și documente privitoare la România și Revoluția din 1989. Unul dintre acestea, tradus de redactorii RL, reprezintă sinteză a rapoartelor primite de CIA din țările socialiste și o analiză a situației din 5 decembrie 1989. Analiza conține și referiri la România care arată că spionii americani bănuiau că va urma o revoluție sângeroasă.

Agenții secreți ai SUA au scris în mai multe rapoarte secrete despre poporul român sub mâna de fier a comuniștilor. Potrivit celor scrise de agenți, în România ar putea urma o decădere puterii și a lui Ceaușescu. 

Agenția Centrală de Informații (CIA) a declasificat o bază de date imensă, de 13 milioane de documente din fosta arhivă secretă (detalii aici). Reporterii România Liberă au analizat o parte dintre aceste documente și au găsit mai multe informații pe care agenții secreți le cunoașteau și le știau despre România și despre evenimentele de dinainte de ’89 și după ’89.

Printre subiectele intens analizate de CIA se află și decăderea “imperiului” URSS și a regimurilor comuniste aflate în picaj liber. Ceaușescu și economia României erau o țintă permanentă a analizelor CIA.

Documentele confidențiale și cele ultra secrete scrise între 1960-1989 arătau o creștere superioară a economiei din țara noastră, sub mâna de fier a lui Nicolae Ceaușescu. Totul era pus în raport cu celelalte state sovietice. Ceaușescu impunea un regim draconic, cu limitări pentru populație, dar care ducea la o scădere a datoriilor externe și la o creștere a economiei interne. Acest lucru s-a schimbat brusc în anul 1989, după ce regimul Ceaușescu a căzut, iar la putere a venit Ion Iliescu, ca președinte provizoriu.

Agenții CIA notau, înainte de Revoluția din decembrie 1989, că sfârșitul lui Nicolae Ceaușescu este aproape, iar restul evenimentelor din Europa de Est s-ar putea repeta și în România. 

Agenții CIA notau că Nicolae Ceaușescu, reales Secretar General al României, continua să refuze vehement reforme în stilul lui Gorbaciov.

<<În ciuda șanselor ca el să moară în birou (el are 71 de ani și este susținut de un aparat de securitate puternic și fără scrupule), este posibil ca ura pentru tirania regimului să provoace un pericol, regimul său măreț fiind izolat internațional. Exemplu pot fi mișcările populare din restul Europei de Est, care pot aprinde o scânteie pentru decăderea sa (n.r. a lui Ceaușescu). Acest lucru poate fi foarte violent și poate începe fără un anunț în prealabil>>, scria CIA în 5 decembrie 1989.

Practic, cu 20 de zile înainte de Revoluția din 1989, CIA scria în documentele secrete despre posibilitatea unei mișcări de stradă masive în România, care ar duce la decăderea regimului ceaușist.

CIA avea publicat în același document detalii despre situația din toată Europa de Est, din zonele în care se observau fenomene violente. Bulgaria, fosta Republică Iugoslavă, Cehoslovacia, Germania de Est, Ungaria și Polonia erau toate țintă ale raportului CIA.


În documentele declasificate mai apare și situația specială din România anilor '70, atunci când în perioada primăvară-vară, țara noastră a fost lovită de inundații. Informațiile americanilor transmiteau detalii din teren din toate sursele.

Mai multe puteți citi aici:

Document top secret din arhiva CIA despre inundaţiile devastatoare din România anilor 1970, care au lăsat în urmă peste 1.700 de morți

 

 

 

 

 

Comentarii

 • Dac

  26 ianuarie 2017 17:56

  Tradator au fost toti cei ce s-au terminayt cu 'escu dupa lovitura de stat 1989 ca o ironie a sortii si rotejatii lor.****** unguri evrei rusi americani infiltrati in asa zosele partide democratice ...el fiind unul singur FSN organism terorist

  raspunde comentariului
 • un roman

  20 ianuarie 2017 9:46

  e la moda la americoni sa faca afaceri,intretina relati cu Dictatori, iar cind se smecheresc prea tare sa=i inlature sa ramina cu averiile lor si sa-si impuna interesele , slugile lor, Sa fim seriosi, nu mai puteau americoni, de gtija romanilor, de penuria de alimente ,medicamente si alte produse, pe ei ai interesau profitul, Pot sa -i pupe ,spele si pe picioare pe inteligenti de la externe, legaturile cu China, atragerea in NWO, incepind cu mijlocul anilor 70, aptopo va zice ceva Felix, calculatorul, Rami Dacia, le-au prapadit distrus teroristi, defactori nostri, ai din Secu dubli ai agenturilor.

  raspunde comentariului
 • un roman

  20 ianuarie 2017 9:39

  ajunge sa citesti subiectul si comentarile ,analizezi si -ti dai seama ca romanii nu sunt atit de prosti, nu se lasa manipulati,dezinformati, aptopo teroristi unde s-au evaporat ce SECU , nu stiua de ei, sa fin seriosi, Inainte de ultimul Congres PCR, nu intrau straini in tara, va spun din surse sigure , cunosc un caz cu cineva emigrat legal , si nu- i a fost acceptata viza, Au lucrat rusnaki, americoni si jidovski impreuna , trebuia inlaturat, era prea smecher , tragea plase la toti Secu, si la stapini din est si la cabala vestului, inca ceva avea de gind sa infintete o Banca de creditare a tarilor, mai sarace, in curs de dezvoltare , ptr tarile africane, concurenta ptr Cartelul Mafiei bancherilor globalisti, FMI, Banca Mondiala, era vorba de resurse, minerale in schimbul devizelor, au pus mina pe afaceri baieti genul Tender. pe afaceri.

  raspunde comentariului
 • Marin

  20 ianuarie 2017 9:35

  Ce problema de nerezolvat? Pai erau mana in mana cu sovieticii nu spuneti ca neaparat rusii in al lichida. Romania sub "dictatura" lui devenise stapana pe bogatiile sale, construia, avea industrieeconomie care exporaa, agricultura care producea si exporta , facand pretul cerealelor la bursa de la Chicago, nu mai lua imprimuturi de la speculantii internationalistbolsevici si chiar vroia sa faca o banca de investitii, prin care sa impruumute pe altii, etc., etc.. Lasati mai moale cu epoca Ceausescu, aratati un alt conducator de stat socialist mai acatari, dar pentru Romania el a fost un stalp impotriva bolsevismului sovietic,....asta-i adevarul.

  raspunde comentariului
 • Darth Sphinkter

  20 ianuarie 2017 6:09

  Imnul fomiștilor kurcubeului acum ecce în HD.. 17 culori cunosc pe lume... și știm cine ecce Generalul Soare

  raspunde comentariului
 • KuminecăcăturrilleGemmene

  20 ianuarie 2017 4:47

  Deci ground kuru a fost o crăcănare controlată a pilonilor împărăției kurcubeului ca să strălucească iar gaura arianusului în toată splendoarea ei precum soarele de pe cer... însă cine să fi prevăzut că iar iese o diarrie fatală?!

  raspunde comentariului
 • UE-xit

  20 ianuarie 2017 2:33

  AU PREVAZUT-O !!!

  raspunde comentariului
 • Canadescu

  19 ianuarie 2017 23:24

  Ce tot mai incerci sa aburesti lumea cu Lovilutia dumital, domnule ziarist , lacheu al dusmanilor poporului roman.Saracii americani, au aflat cu 20 de zile inainte ceeace CIA planuise cu nenorocitul de Gorbaciov EXECUTIA LUI CEAUSESCU, SADAM HUSEIN, GHADAFI, MUBARAC, AL ASAD, etc.Erau turbati sa puna mana pe Romania ca s-o dizolve si sa impiedice o coalitie puternica impotriva calailor popoarelor. Ceausescu a dezvoltat Ro, Iliescu si calaii ce au urmat au devastat-o si indatorat-o pe vecie. Daca nu ceda imbecilul de Gorby, economia SUA intra in colaps, ca nu mai aveau razboie care s-o busteze.TREZITI-VA ******** o data, nu vedeti in ce hal a ajuns tara si cine o conduce ? Boii din guvern sunt doar marionetele americanilor ,UE, FMI, BM, cu drept de a fura si ei ce mai pot, din ce-a mai ramas. Au incercat si cu Ceausescu acelasi lucru, dar nu le-a mers, nu s-a lasat strivit si nu le-a pus tara la dispozitie. De aia trebuia lichidat

  raspunde comentariului
 • Ecce Analiza

  19 ianuarie 2017 21:36

  Și oare kuriștii chiar nu au prevăzut revoluția că că cioasă în urma căreia kurcubeul lui Barakk Olaba a făcut diarria pe birou?! Mai are Moș Crăcăciun măcar vreo 17 zile până îi vine și lui rândul sau efectul domino al democracației se va opri?

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  19 ianuarie 2017 20:58

  Analizele DIA din acea perioada NU le veti putea vedea. Insa, sunt alte documente, cum ar fi transcrieri de note diplomatice, inclusiv rapoarte publicate. Inclusiv minute editate ale discutiilor Sevarnadze - Backer. Daca imi aduc io bine aminte, intr-una din ele, se zicea ca SUA isi dau acordul ca URSS sa procedeze... la stim noi ce. Nu scria ca isi da acordul la o lovitura de stat, era o formula mult mai... diplomatica. Ceausescu stia, a fost avizat, atat pe linia MApN, cat si via securitate. De aia tzipa asa de tare, cu agenturili... Nu s-a gandit ca aia nu il vor invada direct, ca-n Panama sau Afghanistan, ci ii vor pune poporul in cap.

  raspunde comentariului
 • gri

  19 ianuarie 2017 20:58

  " el să moară în birou " - uff Spiru Haret , multi absolventi dai drumul in lume .To die in office - inseamna sa moara cat timp este in functie NU cand este in birou .Vai mama noastra , uite asa ajunge si un subinginer din Teleorman sa conduca Romania -

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  19 ianuarie 2017 20:43

  Frecaciuni corecte dpdv politic, insa neconvingatoare pentru un ochi avizat. Afirmatia ca agentii americani au prevazut rasco-rebeliunea - revolutia - parascovenia, cu 20 de zile inainte, e o afirmatie de Gogu. O anticipasera ei de multisor, de prin 85, cel putzin. Dovezi ? Pai... 1. Erau la curent analistii CIA cu gorbaciovismul si dezghetul est - vest ? Erau la curent americanii cu inamicitia profunda, Ceausescu - rusi ? Erau ! I-au facut debriefing lui Pacepa ? I-au facut. Pai, oameni buni, Armata si securitatea erau in stare de alerta, de cel putin 4 luni, tensiunea plutea in aer. Numai cine n-a trait ... in ostire, in vremea aia n-ar putea intelege. Intrebai la Informatii Militare NU la CI, aia erau ai DSS, ce ***** aveti, dom`le, ce e cu tensiunea asta, cu starea asta de spirit belicoasa ? De fiecare data se raspundea, nu stim exact, insa ceva se pregateste. Vine de la rusi, via tarile socialiste, cu voie de la americani. Si voi vreti sa ma convingeti pe mine ca maculatura CIA, fiindca numai aia se declasifica, zice ca americanii au anticipat doar cu 2 luni. Plimbati ursul de-aici !

  raspunde comentariului
 • lekteur

  19 ianuarie 2017 20:09

  Alex, du-te la Mălin și spune-i că demisionezi...

  raspunde comentariului
 • Wan der Lust

  19 ianuarie 2017 18:38

  Cum vine asta să moară în birou ?! Traducere neinspirată, diletantă a to die in office, care înseamnă cu totul altceva să moară în exercitarea funcției, adică în timpul mandatului de președinte.

  raspunde comentariului
 • Atrecut

  19 ianuarie 2017 18:23

  Cand a inceput revolutia? Nu cumva pe 16? Aproape au "prevazut" la fata locului

  raspunde comentariului
 • Epoca de aur

  19 ianuarie 2017 16:00

  Tradatorul Nicolae Ceausescu a murit de *****.

  raspunde comentariului
 • in_office

  19 ianuarie 2017 15:28

  "sa moara in birou" ?! traducatorii lu' peste... ziceti ba "sa moara in functie", cred ca aveti clase ca acceleratu', doar 2

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design