Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Ambasadorul Ungariei: Faceţi OFICIAL Ţinutul Secuiesc! MAE ar putea cere RETRAGEREA diplomatului

UPDATE. Ministrul de Externe Titus Corlăţean a spus, miercuri seara, că declaraţiile ambasadorului ungar în România referitoare la oficializarea unui ţinut autonom încalcă normele şi conduitele ...

Share

Ema Ene 0 comentarii

06.02.2013 - 21:05

UPDATE. Ministrul de Externe Titus Corlăţean a spus, miercuri seara, că declaraţiile ambasadorului ungar în România referitoare la oficializarea unui ţinut autonom încalcă normele şi conduitele diplomatice.

 ”Este o atitudine care încalcă normele de bază ale regulilor internaţionale, ale legilor statului român.(...). I-am transmis ambasadorului român din Ungaria să clarifice această situaţie cu autorităţile ungare”, a spus Corlăţean. 

Ministrul a precizat că va încerca să clarifice situaţia, inclusiv printr-o discuţie cu omologul său ungar, dar că, dacă ambasadorul nu-şi schimbă poziţia, ar putea cere retragerea acestuia.

_ _ _ _

Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oskar Fuzes, a spus, miercuri seara, că România trebuie să oficializeze ”Ţinutul Secuiesc”, deoarece aceasta este o dorinţă a minorităţii maghiare.

”Faceţi oficial Ţinutul Secuiesc, asta este o cerere veche a locuitorilor din regiune. (...) Statul ungar sprijină cererea maghiarilor din România.(...) Românii pot începe un dialog cu comunitatea maghiară pentru constituirea ”Ţinutului Secuiesc”, a precizat Fuzes într-o intervenţie la Realitatea TV.

Totodată, Fuzes a subliniat că statul maghiar sprijină cererea maghiarilor din România de înfiinţare a unui ţinut secuiesc pe criterii etnice şi teritoriale şi că este de acord cu arborarea steagului secuiesc.

"Sunt de acord cu declaraţia domnului Nemeth Zsolt, nu numai pentru că sunt un reprezentant al guvernului lui, ci şi din suflet. Cred că toate declaraţiile în legătură cu steagul secuiesc în acest lucru avem dreptul să ne exprimăm opinia, chiar dacă acestea sunt diferite de cele ale părţii româneşti. Nu înţeleg de ce un steag secuiesc devine o problemă atât de mare în România. Este vorba de o minoritate naţională autohtonă. Steagul secuiesc nu este un steag străin în România. Nu prea înţeleg problema... (...) ", a spus Oszkar Fuzes.

 

Declaraţiile ambasadorului vin după ce, marţi, secretarul de stat în MAE ungar, Nemeth Zsolt, a spus că maghiarii din Transilvania sunt supuşi unei agresiuni simbolice şi, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie să răspundă arborând steagul Ţinutului Secuiesc.

Presa maghiară a relatat că declaraţia lui Nemeth Zsolt este o replică la scandalul steagului secuiesc. Oficialul maghiar, cunoscut pentru poziţiile sale pro-autonomie, a îndemnat primarii din Ungaria să arboreze în semn de solidaritate steagul Ţinutului Secuiesc. La finalul săptămânii trecute, la ceremonia de învestire a noului prefect de Covasna, steagul Ţinutului Secuiesc a fost scos din sala de protocol unde s-a desfăşurat evenimentul.

În replică, premierul Victor Ponta a cerut ministrului de Externe să adopte o atitudine fermă şi să transmită că România nu acceptă de la nimeni din străinătate "obrăznicii" şi lecţii privind funcţionarea autorităţilor locale şi nici sfaturi privind arborarea steagurilor.

Secretarul de stat în MAE român George Ciamba i-a transmis, miercuri, ambasadorului Ungariei, Fuzses Oskar, convocat la sediul Ministerului, preocuparea faţă de declaraţiile şi demersurile "inacceptabile" ale lui Nemeth Zsolt.

Potrivit unui comunicat transmisde MAE român, Ciamba i-a transmis ambasadorului Ungariei preocuparea faţă de declaraţiile şi demersul lansat de secretarul de stat în MAE ungar Zsolt Nemeth şi a informat că partea română nu acceptă şi nu va accepta astfel de declaraţii şi demersuri.

Oficialul român "a solicitat în termeni fermi părţii ungare stoparea iniţiativelor de acest gen, condamnând afirmaţiile oficialilor ungari care induc percepţia greşită a nerespectării de către România a normelor şi standardelor internaţionale în materie de protecţie a minorităţilor naţionale, în condiţiile în care modelul românesc de protecţie a drepturilor minorităţilor este apreciat pe plan internaţional şi european".

Citeşte şi: Ungaria susţine dreptul comunităţii maghiare de a folosi steagul secuiesc - MAE ungar

 

Borboly (UDMR): Aştept răspuns de la Ponta, de ce în Harghita nu avem voie să avem steagul judeţului

 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...