10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialAlegeri europarlamentare. 300 de sesizări privind fraude electorale. Aproape jumătate au fost...

Alegeri europarlamentare. 300 de sesizări privind fraude electorale. Aproape jumătate au fost ”alarme false”

Rapoartele Ministerului de Interne relevă faptul că, în ziua alegerilor europarlamentare, la nivel național au fost sesizate 300 de situații care priveau posibile fapte de încălcare a legii. În urma verificărilor, peste 40% dintre acestea, adică 130 de sesizări nu s-au confirmat.

Cele mai multe au fost înregistrate în București și județul Dâmbovița, însemnând 42, respectiv, 36 de sesizări.

În 82 de situații sesizate structurilor MAI, aspectele reclamate au reprezentat fapte cu caracter penal. În toate situațiile se efectuează cercetări sub coordonarea Parchetelor pentru documentarea acestor posibile infracțiuni.

In cursul zilei de ieri, nu au fost persoane reținute sau arestate pentru fapte săvârșite în legătură cu procesul electoral.

Numărul sesizărilor înregistrate în ziua de ieri reprezintă mai puțin de jumătate față de sesizările primite la ultimul proces electoral, cel din 2012, când am avut 612 astfel de semnalări.

Din punct de vedere al aspectelor sesizate și la ultimul proces electoral, și duminică, cele mai frecvente situații le-au reprezentat continuarea propagandei electorale – 27 de evenimente în ziua de 25 mai 2014 față de 94, în 2012.

”Contextul general al votului din ziua de 25 mai a fost unul marcat de normalitate și legalitate.

Pentru asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, din ordinul viceprim-ministrul Gabriel Oprea, ministrul afacerilor interne, la nivel național au fost angrenați peste 26.000 de polițiști, 9.000 de jandarmi,3.500 de polițiști de frontieră, 6.500 pompieri și cadre de la alte structuri, în total peste 50.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

Potrivit oficialului MAI, o preocupare permanentă a fost identificarea vulnerabilităţilor şi riscurilor la adresa ordinii publice, care ar fi putut perturba procesul electoral.

Peste 30.000 de angajati ai Ministerului Afacerilor Interne au avut ca principală misiune paza secțiilor de votare, misiune care a continuat și pe parcursul nopții până când buletinele de vot, procesele verbale și celelalte materiale destinate votării au ajuns la birourile electorale județene.

Efectivele angrenate în misiunile circumscrise procesului electoral  și-au făcut datoria cu imparțialitate și cu respectarea tuturor prevederilor legale.

Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă