12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialActiveWatch: Agresarea jurnaliştilor este un atac la democraţie

ActiveWatch: Agresarea jurnaliştilor este un atac la democraţie

Orice atac asupra unor jurnaliști este un atac la adresa democrației, arată organizația Active Watch, care cere sacționarea persoanelor responsabile de agresarea ziariștilor, conform Mediafax.

"ActiveWatch condamnă modul neprofesionist în care au acţionat forţele de ordine în timpul mitingului desfăşurat duminică la Palatul Cotroceni, când mai mulţi jurnalişti au fost agresaţi de participanţii la eveniment, sub ochiul pasiv al jandarmilor şi poliţiştilor", arată Active Watch.

Citește și: Suporterii Antenei 3 și ai infractorului Voiculescu au AGRESAT jurnaliști la mitingul neautorizat de la Cotroceni. Forțele de ordine NU au intervenit

Potrivit sursei citate, o parte dintre manifestanţii care au participat la marşul de duminică i-au agresat pe jurnaliştii din instituţiile media B1 TV, Realitatea TV şi Vice România.

"Solicităm sancţionarea celor responsabili pentru agresarea jurnaliştilor veniţi să relateze de la faţa locului şi reamintim Jandarmeriei Române şi celor care agresează ziarişti că orice atac la adresa jurnaliştilor este un atac la adresa democraţiei", spune ActiveWatch.

Totodată, asociaţia face apel la întreaga breaslă să se solidarizeze "în jurul unor principii şi nu în jurul unor interese de grup, adeseori dictate de agenda patronală şi nu de interesul public". "Libertatea şi credibilitatea presei au fost puternic compromise în ultimii ani de subordonarea dreptului la liberă exprimare al jurnaliştilor în favoarea intereselor patronale, cu sacrificarea dreptului la liberă şi corectă informare al cetăţenilor", spune ActiveWatch.

Manifestaţiile pro-Antena 3 au avut loc după ce jurnalişti ai acestei televiziuni au anunţat că ies "la plimbare" în zona Palatului Cotroceni, duminică, la 17.00, şi că oricine "este binevenit" să facă acelaşi lucru.

În Capitală, unii jurnalişti, catalogaţi de manifestanţi drept "duşmani" ai celor de la Antena 3, au fost întâmpinaţi cu ostilitate, fiind agresaţi şi obligaţi, practic, să se îndepărteze. Un reporter al B1 TV a fost lovit cu piciorul în spate de un manifestant. Reprezentanţii Jandarmeriei Bucureşti au spus că situaţie se calmase când jandarmii au ajuns la faţa locului şi că persoanele agresate pot face plângeri la Poliţie.

Duminică seară, Jandarmeria a precizat că a existat, în mod izolat, o persoană care s-a comportat violent, agresând o echipă de jurnalişti, şi că s-au luat deja toate măsurile pentru identificarea şi sancţionarea acesteia.

Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă