7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO VIDEO Accident la Mina Lupeni: Unul dintre cei trei mineri a...

FOTO VIDEO Accident la Mina Lupeni: Unul dintre cei trei mineri a fost scos la suprafață mort. Cum s-a derulat operațiunea de salvare

UPDATE vineri, ora 9,45: Minerul scos din subteranul Minei Lupeni şi dus la spitalul din Petroşani este în stare bună şi nu necesită intervenţii chirurgicale sau transferul la o altă unitate medicală, potrivit prefectului judeţului Hunedoara, Fabius-Tiberiu Kiszely.

Prefectul de Hunedoara a declarat, vineri dimineaţă, pentru News.ro, că bărbatul, în vârstă de 39 de ani, are răni uşoare la picioare, iar starea sa este bună. El va rămâne internat la spitalul din Petroşani, nefiind necesar transferul la o altă unitate medicală.

UPDATE vineri, 08.10: Unul dintre mineri a fost scos la suprafață mort, după 15 ore de căutare. Primul miner scos din subteran joi noaptea este în stare foarte gravă, iar următoarele ore sunt ”hotărâtoare”, conform medicilor de la Spitalul Floreasca, iar cel de-al doilea miner are răni ușoare și a fost internat la Spitalul Petroșani. 

La momentul incidentului, în galeria respectivă se aflau 11 mineri, 8 dintre ei reuşind să se salveze. Tavanul galeriei, unde minerii făceau lucrări de consolidare, s-a surpat pe o lungime de aproximativ 16 metri. Ei se aflau la o adâncime de 400 de metri.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, Anemona Doda, cel de al treilea miner a fost găsit în jurul orei 5.00, s-a încercat resuscitarea la faţa locului, însă fără succes, apoi a fost scos la suprafaţă şi a fost declarat decesul.

Minerul avea 38 de ani.

Operaţiunea de salvare de la Mina Lupeni – unde s-a surpat tavanul unui abataj – a durat mai bine de 15 ore.

Primul miner scos din subteran a fost găsit în stare gravă, având multiple traumatisme şi fracturi, şi a fost transportat în comă indusă, cu elicopterul SMURD, la Spitalul Floreasca. Al doilea miner scos din subteran are răni uşoare, fiind dus la spitalul din Petroşani.

23.30: ProSport a aflat că unul dintre mineri este fostul fundaş de la Jiul Petroşani, Minerul Lupeni şi CS Vulcan, Raul Cismaşiu. În vârstă de 39 de ani, Cismaşiu e legitimat în prezent la Hercules Lupeni, formaţie care evoluează în Liga a IV-a Hunedoara. În urmă cu 13 ani, Cismaşiu evolua în eşalonul secund cu gruparea Minerul Lupeni.

"E un fundaş puternic şi şi-a dorit toată viaţa să ajungă în Liga 1. E un caracter tare şi va rezista. Şi-a întreţinut pasiunea până aproape de 40 de ani şi, ca mulţi din aceste locuri, a ales să muncească în mină", spune pentru ProSport un fost coleg care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

UPDATE 23.00: Echipajele de intervenţie au ajuns la cel de-al doilea miner. Cele două victime cu care salvatorii au intrat contact sunt conştiente, iar medicii aşteaptă scoaterea lor din subteran pentru a-i prelua şi a le evalua starea de sănătate. Continuă căutările pentru al treilea bărbat.

UPDATE 22.00: Salvatorii au ajuns la un prim miner blocat în subteran, a anunţat ministrul Energiei, Toma Petcu. Echipajele îi caută şi pe ceilalţi doi ortaci. 

UPDATE 21.30: Zona de galerie din mină în care se intervine pentru salvarea minerilor blocați este foarte dificilă, se înaintează cu un ritm de aproximativ un metru pe oră, însă cei din echipa de salvare au comunicat că, din estimare lor, sunt aproape de a ajunge la un miner, a declarat joi seara, la Lupeni, ministrul Energiei, Toma Petcu.

"M-am deplasat de urgență aici pentru a vedea care este situația la fața locului. Vă asigur că voi sta aici până reușim salvarea tuturor celor trei mineri, până când acțiunea de salvare se încheie. Cel mai important de comunicat în acest moment este faptul că echipele de salvare aud vocile minerilor.

Se aud voci acolo, nu putem să-i identificăm. Comunică prin lovituri în metale și prin strigăte mai puternice. Echipa de salvare, care a fost scoasă la ora 18:00 și înlocuită cu altă echipă, ne-a comunicat că sunt foarte aproape, din estimarea lor, de a ajunge la un miner. Noi sperăm ca toate aceste evaluări ale echipelor de salvare să se concretizeze și, ușor, ușor, să începem să scoatem oamenii din subteran, pentru că este prima noastră prioritate.

Locul, intervenția, zona de galerie din mine în care se intervine este foarte dificilă. Se înaintează cu un ritm de aproximativ un metru pe oră. Pentru acest lucru am decis să intervenim prin cele două capete de surpare, deoarece avem o suprafață de 16 metri pe care trebuie să intervenim și să căutăm să salvăm oamenii. Am hotărât să intervenim cu două echipe din două direcții", a explicat ministrul Energiei.

De asemenea, acesta a precizat că echipele de intervenție vor fi schimbate la șase ore și că, în caz de nevoie, vor fi folosite și echipe de la alte mine.

"Am convenit să nu lăsăm echipele la 8 ore ci să avem schimburi la 6 ore. Primul schimb a ieșit la ora 18:00 și așteptăm să înceapă discuțiile, să ne informeze, pentru că a fost acel schimb care a fost la momentul prăbușirii, și să ne spună ce s-a întâmplat acolo și care a fost evoluția.

De asemenea, colegii de la ITM (Inspectoratul Teritorial de Muncă n.r) vor face aceste discuții cu ei. Foarte important de spus în acest moment este faptul că din evaluările noastre sperăm ca foarte repede acești oameni să fie scoși la suprafață. Am convenit să suplimentăm echipele de la celelalte mine și să ne pregătim în permanență, să fim mobilizați dacă va fi nevoie să avem intervenții suplimentare.

Este și un lucru bun, dacă poate fi un lucru bun în această situație, este faptul că aceste galerii sunt ventilate, există aer, și acest lucru avantajează foarte mult minerii care sunt prinși, care pot respira neavând aparate speciale de respirat. De asemenea, ajută foarte mult și echipele de intervenție, pentru că pot interveni fără să aibă asupra lor aparate de respirat care să îngreuneze această intervenție", a mai spus Petcu.

El a subliniat că și la suprafață au fost luate toate măsurile necesare pentru momentul în care minerii vor fi scoși din mină.

"Am pregătit mobilizarea generală împreună cu ISU și cu Direcția de Sănătate Publică. În momentul în care vor fi scoși la suprafață avem echipe pregătite. Avem salvare de terapie intensivă, autospecială pentru contuzii multiple. Am avut și un elicopter SMURD care era pregătit și este pregătit dacă va fi nevoie. Avem toată această pregătire la suprafață pentru a prelua răniții atunci când sunt scoși.

Avem posibilitatea să comunicăm cu colegii noștri care sunt în mină, având un telefon nu mai departe de aproximativ 30 metri de locul de intervenție și în permanență comunicăm cu ei dacă au nevoie de ceva suplimentar, să-i sprijinim și să le aducem echipamente noi", a menționat ministrul Energiei.

UPDATE 20.30: Rudele celor trei mineri care au fost surprinși joi de surparea unui abataj de la Mina Lupeni au fost invitate la sediul exploatării miniere pentru a fi ținute la curent cu operațiunile de salvare, dar și pentru a putea fi consiliate de un psiholog, a informat Centrul Județean de Comunicare și Informare Publică (CJCIP) Hunedoara.

UPDATE 19.00: Unul dintre cei opt mineri care au reuşit să iasă la timp este grav rănit şi a fost transportat la spital. Starea sa este stabilă, au declarat, pentru Mediafax, reprezentanţii unităţii medicale.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, cei trei mineri sunt blocaţi la peste 400 de metri sub pământ. În momentul surpării pământului, aceştia se aflau în abatajul cu o lăţime de aproximativ patru metri şi o înălţime de doi metri.

"Opt mineri au părăsit zona periculoasă, şapte dintre ei fiind implicaţi în derularea operaţiunilor de suport tehnic. Trei mineri, cu vârste între 39 şi 43 de ani, au fost blocaţi de o acumulare de minereu pe o lungime de aproximativ 20 de metri. În cel mai scurt timp, s-au alertat salvatorii minieri ai Exploatării Miniere Lupeni şi Salvamin Petroşani, două echipe alcătuite din 14 salvatori fiind implicate în operaţiunile de salvare. Aceaste echipe sunt singurele acreditate să pătrundă în subsol, procedurile de intervenţie fiind diferite de cele de la suprafaţă", comunică ISU Hunedoara.

Potrivit ISU, unul dintre cei opt mineri care au reuşit să se salveze prezenta traumatisme toracice, motiv pentru care a fost transportat la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului din Petroşani cu o ambulanţă.

Medicul de gardă de la UPU Petroşani a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că minerul va fi externat, pentru că "starea lui de sănătate este bună".

ISU Hunedoara mai comunică faptul că a fost trimisă la mina Lupeni o ambulanţă de terapie intensivă şi o autospecială de transport victime multiple. În plus, un elicopter SMURD a aterizat la Spitalul din Petroşani, fiind pregătit să preia răniţii care necesită transportul de urgenţă spre alte clinici de specialitate.

"Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara s-a autosesizat în acest caz. O echipă condusă de inspectorul şef s-a deplasat la sediul minei, iar unul dintre inspectorii de protecţia muncii, inginer minier, a coborât în subteran alături de salvatori pentru a demara verificările", transmite ISU Hunedoara. 

 

UPDATE 18.40: Premierul Mihai Tudose a declarat, la începutul şedinţei de Guvern de joi, că minerii prinşi sub pământ în mina de la Lupeni au dat seme de viaţă, iar acum echipa de intervenţie pompează aer în mină.

”Înţeleg că prin eforturile salvatorilor minieri, asistaţi de colegii de la ISU, s-a pompat aer şi se aud semne de viaţă din mină. Înţeleg că sunt pe la 500 de metri adâncime blocaţi. Suntem alături de familii şi depunem toate eforturile omeneşti şi tehnice posibile să-i recuperăm în viaţă”, a spus Mihai Tudose.

UPDATE 18.30: Cei trei mineri prinşi în subteran la mina de la Lupeni au reuşit să comunice cu echipa de salvare, au declarat pentru Mediafax surse implicate în operaţiunile de salvare. Operaţiunile de salvare continuă la ora transmiterii acestei ştiri, reuşindu-se comunicarea cu cei trei mineri.

 

UPDATE 18.00: A fost deschis un dosar penal în cazul accidentului de la Mina Lupeni. La locul incindetului este şi o aeronavă MApN, care poate transporta mai multe victime.

UPDATE 17.20: Distanţa pe care s-a surpat tavanul la mina Lupeni este de aproximativ 24 de metri, conform directorului CEH, Viorel Stancu. Acesta mai spune că numărul salvatorilor care intervin este în creştere.

„Accidentul s-a petrecut în abatajul frontal panou 7C, stratul 3, bloc IV, orizont 330. Adâncimea faţă de suprafaţă este de aproximativ 400 de metri. Se intervine cu 8 salvatori voluntari, dar numărul acestora este în creştere, pentru că nu avem echipe fixe de salvatori minieri. Se intervine cu acelaşi echipament cu care se lucrează în subteran: lopată, târnăcop, picamer…

Se aud două voci distincte de dincolo de surpare dar, deocamdată, nu se poate comunica cu acei oameni. Cauza şi împrejurările în care s-a produs evenimentul nu au fost încă stabilite, aşa că nu are rost să facem supoziţii”, a declarat managerul general al CEH, Viorel Stancu, pentru „Glasul Hunedoarei”, potrivit publicaţiei Glasul Hunedoarei.

UPDATE 16.20: Secretarul de Stat Raed Arafat a declarat că mai multe echipaje SMURD, printre care şi o aeronavă, au fost mobilizate în zonă. Misiunea de salvare este realizată de salvatorii minieri de la Compania Naţională a Huilei din Petroşani.

UPDATE 16.15: Conform Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, la faţa locului s-au deplasat mai multe echipaje, însă operaţiunea de salvare în subteran este făcută de salvatorii minieri de la Compania Naţională a Huilei din Petroşani, specializaţi în astfel de intervenţii.

Premierul Mihai Tudose i-a solicitat joi ministrului Energiei, Toma Petcu, să meargă la Hunedoara.

"Se efectuau lucrări de montare a unor stâlpi de susţinere într-o zonă de mierit. În timpul acestor lucrări s-a produs o prăbuşire. În urma prăbuşirii, opt din cei 11 mineri au reuşit să iasă la suprafaţă, trei dintre ei sunt în continuare acolo. Nu ştim care este situaţia. Am convocat de urgenţă echipa de intervenţie şi de salvare. Ea a fost constituită şi a intrat în mină. Căutările sunt în plin proces şi aşteptăm şi suntem încrezători că vor avea rezultate deosebite”, a declarat, pentru Mediafax, ministrul Energiei, Toma Petcu.

El a mai spus că, în urma solicitării premierului Mihai Tudose, va pleca de urgenţă la Lupeni în cursul zilei de joi, la bordul unui elicopter pus la dispoziţie de MAI.

UPDATE 16.00: Fabius Szekely, prefectul judeţului Hunedoara, a declarat pentru Mediafax că surparea de la mina Lupeni s-a produs pe o lungime de 10 metri, iar în momentul de faţă nu se ştie cu exactitate dacă cei trei mineri au fost prinşi sub pământ sau au rămas blocaţi în galerie înainte de malul surpat.

Acesta a precizat că a fost anunţat şi ITM şi că se va face o anchetă privind condiţiile de lucru din mina Lupeni.

"E o surpare de pământ pe o lungime de 10 metri, sunt trei oameni afectaţi, nu ştim dacă sunt prinşi sub pământ sau au rămas în partea dinaintea surpării. Va sosi un elicopter SMURD, sunt două ambulanţe, dintre care una pentru victime multiple. Am convocat grupul de suport tehnic format din reprezentanţi ISU, ITM, toate instituţiile care au relevanţă pe acest subiect", a declarat Fabius Szekely, prefectul judeţului Hunedoara.

 


Liderul Sindicatului Muntele din Valea Jiului, Darius Câmpean, a declarat pentru News.ro că, la această oră, nu se știe nimic despre starea celor dispăruți.

"S-a produs o surpare în abatajul frontal, panoul 7 din sectorul 2 al Minei Lupeni, iar acolo au fost prinşi trei oameni. Nu ştim la momntul de faţă situaţia lor. Conducerea minei şi echipele de salvatori vor intra şi vor încerca să ajungă la ei în cel mai scurt timp, cu speranţa că vor fi găsiţi în viaţă", a spus liderul sindical.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat că urmează să plece la Mina Lupeni.

Mina Lupeni este una dintre puținele mine care mai funcționează în zona Petroșani. Minerii se plâng că nu au condiții de muncă potrivite și că viața lor este pusă în pericol.

Cele mai citite

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...
Ultima oră
Pe aceeași temă