Abuzul în serviciu, în două variante: cu prag minimal sau redefinirea infracțiunii

de Iulian Budușan , 08 noiembrie 2017 - stire actualizata la ora 16:03, 08 noiembrie 2017
Foto: Arhivă

Comisia parlamentară specială privind domeniul justiției urmează să definitiveze săptămâna viitoare textele referitoare la Codul penal, inclusiv abuzul în serviciu, caz în care sunt două variante - una fiind cu un prag minimal, iar alta de redefinire a infracțiunii, a declarat președintele comisiei Florin Iordache.

"Săptămâna viitoare, într-o ședință a comisiei, să luăm în dezbatere și prin vot să tranșăm cele trei legi care vizează Codul penal, Codul de procedură penală și Codul de procedură civilă, cu propunerile care au venit din partea colegilor", a spus Iordache, în ședința comisiei.

El a anunțat că a primit din partea Uniunii Naționale a Judecătorilor un studiu comparat referitor la abuzul în serviciu.

"Am primit de la Uniunea Națională a Judecătorilor un studiu comparat în ceea ce privește abuzul în serviciu și în acest studiu ca și concluzie sunt două chestiuni: fie discutăm de introducerea unui prag minimal, fie discutăm de o redefinire a infracțiunii", a adăugat Iordache.

Acesta le-a precizat, ulterior, jurnaliștilor că o variantă vizează stabilirea unui prag, iar alta se referă la "stabilirea unui folos". "Adică, dacă nu există un folos, nu există un abuz", a subliniat Iordache.

"Sunt cel puțin 16 propuneri cu diverse modalități ale pragului, dar repet putem lua în calcul (...) și o reformulare a definiției abuzului în serviciu. Este vorba despre decizia Curții care precizează un folos. În acea redefinire putem discuta despre ce înseamnă un folos însușit de cel care ar comite un abuz în serviciu. (...) Deci, sunt două variante posibile. Este o variantă care vizează stabilirea unui prag, dar este și o variantă care vizează stabilirea unui folos. Adică, dacă nu există un folos, nu există un abuz", a susținut Iordache.

Comentarii

 • joe florescu

  09 noiembrie 2017 3:02

  Nu s-a nascut incaa japita care sa stabileasca notiunea de "FURT" Iordache sa mai ia un doctorat la Moscova si poate asa va reusi sa orbeasca 51 din plebea cartierelor rau famate ale oraselor romanesti ca cel din Ferentari...........

  raspunde comentariului
 • centrix

  08 noiembrie 2017 16:22

  Justitia trebuie sa devina jistitie in adevaratul sens si judecatorul sa aiba libertati mai mari de a dispune dupa mintea si constiinta lui. Prin fixarea unor norme foarte stranse, se ia libertatea judecatorului de a interpreta de la caz la caz dupa cum ii dicteaza constiinta, considerand ca avem o mai mare incredere in judecator si ca justitoa e corecta. Aici inseamna ca avem incredere in spirit si nu in litera legii, lasand judecatorului libertatea de a-si folosi spiritul, experienta de viata si simtul de echilibru in societate. Oricate de multe instructiuni scrise se dau , tot nu se acopera creativitatea vietii, care poate pune in fata judecatorului ceva la care nu s-a gandit nimeni pana atunci, asa ca lasa-l pe judecator sa rezolve, ca de asta a facaut scoala si principii de drept. Mai putine legi scrise si mai multi judecatori onesti si binje alesi. Deocamdata, prin sitele INM nu trec usor zubagii, ca in alte meserii, asa ca magistratii isi merita lefurile.

  raspunde comentariului
 • Eleonora

  08 noiembrie 2017 16:17

  Oportunitate excelenta in anul 2017. Nu trebuie experienta. Asiguram instruire GRATIS la distanta si online. Cerem cunostinte minime utilizare calculator word, pdf, email, internet, seriozitate, lucru 2 ore pe zi. Pentru detalii trimiteti un mesaj la adresa de email matu.eleonorayahoo.com

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design