11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialMinisterul de Externe întâi reține și apoi cercetează: Cetățeanul turc căruia i-a...

Ministerul de Externe întâi reține și apoi cercetează: Cetățeanul turc căruia i-a fost confiscat pașaportul și-a primit înapoi actul, după dezvăluirile RL

Autoritățile române au înapoiat pașaportul unui cetățean turc, după ce a reținut abuziv documentul. Actul a fost restituit la o săptămână după ce „România liberă“ a scris în exclusivitate despre lipsa de temei a acestei măsuri.

Cetățeanului turc Cesur Soner – rezident de aproape doi ani pe teritoriul României – i-a fost reținut pașaportul în timp ce se îmbarca pentru un zbor spre Varșovia. Reprezentanții Poliției de Frontieră i-au înmânat o „dovadă de reţinere“ şi nimic altceva. “Nu mi s-a oferit nicio altă explicaţie, niciun alt document sau hotărâre. Sunt om de afaceri. Plecam la Varșovia pentru că doream să cumpăr utilaje pentru o fabrică de prelucrat grâu. A nu avea paşaport înseamnă să nu ai libertate”, a declarat cetățeanul turc pentru „România liberă“.


Citește și: EXCLUSIV. Meleșcanu, la ordinele lui Erdogan: Autoritățile române au reținut abuziv pașaportul unui cetățean turc | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ

Pașaportul unui cetățean turc aflat pe teritoriul României a fost reținut abuziv de Ministerul român al Afacerilor Externe, care s-a comportat ca un curier ce transmite și pune în aplicare o comandă venită din partea autorităților de la Ankara. MAE nu a prezentat decizia unei instanțe românești, pe baza căreia să poată reține pașaportul unui cetățean străin… citește mai departe aici…


De la vamă a mai aflat că Poliția de Frontieră ar fi pus în aplicare o cerere venită din partea Ministerului de Externe al României. Acest aspect ne-a fost confirmat într-un răspuns stupefiant primit de la MAE: “Conform procedurilor standard și uzanțelor în astfel de situații, rolul Ministerului Afacerilor Externe este -de a transmite corespondența diplomatică primită de la misiunile diplomatice acreditate în România, în cazul de față de la Ambasada Turciei la București, către autoritățile române competente. Astfel, în cazul avut în vedere, MAE a transmis notificarea Ambasadei Republicii Turcia la București, spre competentă soluționare, către instituția abilitată“. Pe scurt, MAE a executat o comandă venită din partea autorităților turce și a devenit parte a unui joc politic foarte periculos.

Din răspuns se poate trage concluzia că MAE condus de Teodor Meleșcanu se comportă ca un birou de intermediere pentru ambasada turcă. Ne întrebăm ce s-ar fi întâmplat dacă Ambasada Turciei ar fi cerut extrădarea sau arestarea cetățeanului turc. Ar fi procedat la fel de prompt?

Pion din valul de represalii

După două săptămâni de la reținerea pașaportului şi după ce „România liberă“ a relatat despre acest caz, Cesur Soner a fost chemat la sediul Poliției de Frontieră, care a admis, din nou, că a acționat în urma unei solicitări a MAE. Instituţia l-a informat pe cetățeanul turc că, ulterior reținerii pașaportului, a făcut o serie de cercetări, iar autoritățile române au descoperit că nu  există niciun motiv pentru  păstrarea documentului respectiv. Cesur Soner nu face obiectul nici unei interdicții, astfel încât și-a primit pașaportul înapoi.

Aşadar,  în această speță, autoritățile române au reținut un document care îl punea pe cetățeanul turc în postura de a fi prizonier în România și abia apoi au cercetat și au descoperit că nu există motive pentru această măsură. Verdict: abuz.

De altfel, specialiştii din domeniu au relatat încă de săptămâna trecută că pentru reţinerea unui document este nevoie de o sentinţă a unei instanţe judecătoreşti din România şi nu e suficientă o cerere a unui stat străin. Totuşi, prin decizia luată, MAE nu a făcut altceva decât să se înscrie în valul represaliilor declanșate de Recep Erdogan împotriva simpatizanților  clericului musulman Fethullah Gülen, pe care președintele Turciei îl acuză că s-ar fi aflat în spatele controversatei lovituri de stat din Turcia din vara anului 2016. Cesur Soner nu a ascuns faptul că este simpatizant şi voluntar al mişcării Gülen, susținând că nu a făcut politică și nu a fost înscris într-un partid. El s-a refugiat în România după ce regimul Erdogan i-a confiscat toate bunurile și afacerile.  


Citește și: Reacția Poliţiei de Frontieră, în cazul cetățeanului turc căruia i s-a reținut pașaportul pe aeroport: Am acționat legal, dar credeți-ne pe cuvânt

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră consideră că pentru reținerea pașaportului unui cetățean străin aflat pe teritoriul României nu trebuie să ofere nicio explicație… citește mai departe aici…


Copiii, mutați forțat la alte școli

„România liberă“ a scris vara trecută despre modul în care politica președintelui Recep Tayyip Erdoğan de pedepsire a celor considerați vinovați de tentativa de puci din iulie 2016 (simpatizanți ai clericului musulman Fethullah Gülen) afectează și copiii turci care studiază în România. Ambasada Turciei la București a început, la acea vreme, o campanie de intimidare a părinților turci, atât în presa din Turcia, cât și prin presiuni directe asupra familiilor celor care au copii la școlile “Lumina” din Capitală. Ambasadorul și consilierul economic al ambasadei au mers personal și au negociat mutarea copiilor la o altă școală privată din București. Presiunile venite pe toate căile – mijloace de informare în masă apropiate președintelui Erdogan sau conturi de Facebook cu impact în comunitate – au dat roade.

Peste o sută de părinți au cedat și și-au mutat copiii de la școlile „Lumina“, identificate de oficiali ai ambasadei turce la București ca fiind gülleniste. „Ambasadorul Turciei și apropiații lui au chemat părinți care aveau copiii la școlile «Lumina», sau rude ale lor. Despre mine nu știau că sunt opozant, l-au chemat pe tatăl meu. I-au spus să scoată copiii de acolo, să îi mutăm la altă școală, pentru că altfel nu o să mai avem voie să mergem în Turcia să facem afaceri. Ne-au amenințat prin social media, pe pagini de Facebook create special de cineva care are toate informațiile necesare. Până la urmă, am mutat copiii de la școala în limba română la «Mark Twain»”, a povestit A.M., un turc aflat de două decenii în București, pentru „România liberă“.  

Președinția nu are comentarii de făcut

„România liberă“ a cerut un punct de vedere de la Palatul Cotroceni, în contextul în care Klaus Iohannis are atribuții importante în chestiuni de politică externă. Am cerut președintelui Iohannis să comenteze decizia Ministerului de Externe de a accepta cererea Ambasadei Republicii Turcia la București de reținere a pașaportului unui cetățean turc aflat pe teritoriul României. Și dacă consideră că, prin decizia sa, MAE a devenit arbitru într-o controversă internă a Republicii Turcia. Președinția nu a oferit nicio explicație, la o săptămână de la trimiterea solicitării.

Cele mai citite

Renunțarea la candidatul unic PSD-PNL poate declanșa criza politică. Luptele electorale din interiorul Coaliției pot afecta Guvernul

Președintele Klaus Iohannis, aflat acum în Coreea de Sud, pare să fie îngrijorat de modul cum va evolua relația PSD - PNL după ce...

Mașinile cu motoare puternice sunt mai predispuse la accidente, conform studiilor – Grafic

Șoferii începători sunt sfătuiți, de obicei, să-și cumpere mașini ieftine cu motoare mici pentru a căpăta experiență de condus și pentru a evita accidentele....

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...
Ultima oră
Pe aceeași temă