A murit Iulian Vlad, ultimul șef al Securității lui Ceaușescu. Și-a turnat tatăl și a fost implicat în reprimarea Revoluției din 1989. Fiul generalului lucrează la Corpul de Control al premierului Tudose

de Andrei Mărgăritescu , 30 septembrie 2017 - stire actualizata la ora 17:04, 30 septembrie 2017

UPDATE 17,00: Fiul fostului general Iulian Vlad lucrează, în acest moment, la Corpul de Control al premierului Tudose, anunță, pe blog, jurnalistul Cătălin Prisăcariu.

Potrivit declarației sale de avere din data de 14 iunie 2017, Adrian Vlad este încadrat la Corpul de Control pe funcția de consilier superior.


Fostul șef al Securității lui Nicolae Ceaușescu, Iulian Vlad, a murit sâmbătă dimineață, la vârstă de 86 de ani. 

 Iulian Vlad a fost membru al Partidului Comunist din 1946, iar din 1948 până în 1951 a ocupat mai multe funcții, de la cea de secretar de plasă și de județ, până la cea de șef de secție al Comitetului Central al Uniunii Tineretului Muncitoresc.  În perioadă 1952-1974, Iulian Vlad a lucrat la Ministerul de Interne, ca specialist în învățământ militar, iar din 1974 până în 1977 a fost comandantul Școlii Militare de Ofițeri.  
  
 A rămas în continuare în Ministerul de Interne, unde din 1977 până în 1984 a fost secretar de stat, apoi adjunct al ministrului de Interne, până în 1987, când a preluat funcțiile de ministru secretar de stat și șef al Departamentului Securității Statului, până în 6 ianuarie 1990, când a fost trecut în rezervă. 

După căderea regimului comunist, Iulian Vlad a fost arestat şi condamnat la 25 ani de închisoare, ca urmare a implicăriii sale în represiunile care au avut loc la Timişoara şi la Bucureşti în decembrie 1989, dar a executat din pedeapsă doar patru ani, potrivit News.ro

Primit cu onoruri de Academia Română

În ultima parte a vieții, Iulian Vlad a dus o întreagă campanie prin care s-a disculpat pe sine și Securitatea comunistă pentru crimele comise în timpul regimului dictatorial și pentru intervențiile din timpul Revoluției din 1989. 

România liberă a relatat la începutul acestui an faptul că, pe fondul unei revigorări a naționalismului anti-Soros, foștii comandanți ai Securității s-au relansat în viața publică și rescriu istoria contemporană a României. Ultimul ei șef, Iulian Vlad, colindă țara și este întâmpinat cu onoruri de către Academia Română, politicienii locali și presă.

„Nu am nimic să-mi reproșez“, a declarat Iulian Vlad, la o dezbatere organizată în octombrie 2016 la Timișoara – orașul de unde a pornit schimbarea de regim din decembrie 1989 – chiar în Aula Academiei Române din acel oraș. Academia nu a explicat de ce a găzduit acest eveniment, organizat de Asociația cadrelor militare în rezervă și retragere din Serviciul Român de Informații, cu ocazia lansării unei cărți scrise de Aurel Rogojan, „Factorul intern. România în spirala conspirațiilor“. Rogojan este el însuși un fost general de Securitate, fiind șeful de cabinet al lui Vlad. Născut în urmă cu 63 de ani la Ceica, lângă Beiuș, absolvent al Liceului Samuil Vulcan și apoi șef de promoție al Școlii de ofițeri de Securitate, Aurel Rogojan a fost până în 1989 șeful de cabinet al șefului Departamentului Securității Statului, Iulian Vlad. Specialist în contraspionaj, și-a continuat cariera ca general SRI și profesor, până în 2006, la Academia Națională de Informații – instituția de învățământ superior patronată de acest serviciu și la care generalul Gabriel Oprea a fost îndrumător de doctorat.

Citește și DEZVĂLUIRI. Pensionarii terorii ceaușiste. Renașterea ultimului șef al Securității: generalul Iulian Vlad. Este întâmpinat cu onoruri de către Academia Română și politicienii locali

Colaborator de tânăr

Generalul (r) Iulian Vlad a dat, când avea 18 ani, mai multe rapoarte olografe către partid în care a arătat cum a încercat să-şi determine tatăl să nu mai meargă la biserică. În delaţiunile sale, actualul general în rezervă susţine că a fost crescut şi educat de partid de la 14 ani. Comitetul Central al UTM scria despre el că “a dus o muncă intensă începând din 1946 - la exproprierea moşierilor, campania electorală din 1946 şi 1948 la naţionalizare”.

Citește și: Fostul şef al Securităţii, Iulian Vlad, şi-a turnat tatăl la partid

Plângere penaă pentru persecuții politice

În martie anul acesta, Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, a depus o plângere penală cu cinci capete de acuzare împotriva generalului (r) Iulian Vlad. 

Conform acestei plângeri, Iulian Vlad este acuzat de “instigare la persecuţii pe motive politice, cercetare abuzivă, represiune nedreaptă,  supunerea la rele tratamente și torturare a tatălui meu”. „E foarte trist că poate cel mai mare criminal din istoria Securității din acea perioadă a ajuns azi onorabil”, a declarat Andrei Ursu.

Tatăl lui, inginerul Gheorghe Ursu, a murit în anul 1985, după ce a fost anchetat și bătut cu bestialitate în arestul Miliției București, din ordinul șefilor Securității. Aceștia i-au înscenat o acuzație pentru deținere ilegală de valută, pentru a evita să fie criticați că instrumentează un proces politic.

Citește și Șefii Securităţii, judecaţi pentru crime împotriva umanităţii

Comentarii

 • un roman

  02 octombrie 2017 9:20

  cine a tras in noi,in Decembrie 89, Teroristii, cine au incendiat autobuzele, au dat foc Ministerului de Interne,tot teroristii, cine au batut,schingiuit,poporul, tot securistii,

  raspunde comentariului
 • un roman

  02 octombrie 2017 9:12

  trebuiau, sa si-l inbalsameze,sa-l puna pe holul Academiei SRI pe sfintul,schingiuitor,, terorist,sa si-l cloneze ,in mai multe exemplare,organizatile secrete oculte ale statului de drept al teroristilor,tradatorilor,mafiotilor,coruptilor,al masoneriilor,

  raspunde comentariului
 • Eu Theo

  01 octombrie 2017 19:10

  În regimul comunist serviciul secret este identic cu terotism. Organ represiv absolut. Aici îi desfăoară activitatea oameni, care-i urăsc poporul i ara. Dânii, aceti berbedei fără suflet, consideră că sunt vârful adevărului i pun în aciune oroarea i revolverul. Ca fond de idei, flăcăii acetea învaă pe la coli nu atât de înalte să ucidă crud, fără milă oameni nevinovai, patrioi, deseori valoroase personalităi. În principiu această structură se supune orb intereselor unui cerc îngust de ucigai ca dânii.Apelez la contiina cadrelor serviciului secret de astăzi fii atent, apărai idealul naional i nu efii, manifestai umanism. Aa vei fi i voi oameni, români i ceăeni. În fiecare stat locuiesc oameni frumoi, cu diverse păreri. Choar dacă cineva a călcat pe bec cu adevărat, punei-l în faa legii, lăsai ca judecata să formuleze vina lor.Cât privete securitatea comunistă, nu prefer să-i pomenesc satrapii săi.

  raspunde comentariului
 • catalin

  01 octombrie 2017 11:17

  Nu inteleg cum cezureaza epitetele ziarul Dv. Adica daca il fac pe Vlad stralucit erou al neamului merge dar ***** ******* jegos nu ? Ce echidistanta e asta ?

  raspunde comentariului
 • catalin

  01 octombrie 2017 11:09

  Dumnezeu exista ! Si face dreptate trimitand acest ***** ******* direct in iad. Sper sa-l inroape la Glina , la groapa de *****

  raspunde comentariului
 • Cristian Homobuci

  01 octombrie 2017 2:40

  Homo Superior ecce cacampionul. Unu cu unu face 66. De câte ori trebuie să repetăm refrenul, măi pizderilor!

  raspunde comentariului
 • Kuminecăturile Gemene

  01 octombrie 2017 0:02

  La Crăcăciunul catifelat kuriștii ar fi trebuit să execute cuplul tradițional, Secera și Ciocanul. Și trebuia să lase kurcubeul tricolor găurit să știe întreaga lume că care ciocan ecce mai tare.

  raspunde comentariului
 • Sorin

  30 septembrie 2017 20:44

  Un criminal, trebuiau impuscati toti astia la revolutie alaturi de cismar si toapa hoata de geamantane.

  raspunde comentariului
 • Ecce Kurrupt

  30 septembrie 2017 19:32

  Și-a îndemnat tatăl să nu mai meargă la biserică?! A știut de mic copil că care ecce treaba... Acolo în spatele altarului o fi văzut ceva din altă lume ce poate dezbina orice...

  raspunde comentariului
 • ZORO

  30 septembrie 2017 17:11

  Dupa 1989 RO a fost capturata de mai multe MAFII si de catre GRUPARI INFRACTIONALE DE CRIMA ORGANIZATA intitulate Formatiuni Politice sau PARTIDE POLITICE, care au devorat ECONOMIA si AVUTIA NATIONALA alungand in acelasi timp populatia din tara. LEGILE IN RO AU FOST si sunt ELABORATE DE BANDITII POLITRUCI ,nu in interesul general sau NATIONAL cum spunea IZMENARUL pretins academician Oprea G, ci in favoarea HOTILOR.Singura solutie pana la iscarea unei revolte sau a unei ciomageli sociale este SOLUTIONAREA RAPIDA SI SIMULTANA A DOSARELOR REVOLUTIEI SI MINERADELOR ocazie cu care sa se identifice vinovatii si clanurile lor si sa li se aplice pedeapsa PENALA cuvenita. Totodata CA SI CONSECINTA SE VA PUTEA APLICA PRINCIPIUL LUSTRATIEI in cadrul institutiilor statului. FARA SA FIE SOLUTIONAT DOSARUL REVOLUTIEI IN ROMANIA EXISTA CRIMINALI carora li s-au atribuit titluri de REVOLUTIONARI SI CU MERITE DEOSEBITE carora li se platesc INDEMNIZATII CONSISTENTE DE PESTE 7.000 de lei lunar dar si facilitati terenuri, spatii comerciale, reduceri de taxe si impozite, etc TOT EI CA SI PRIVILEGII AU FUNCTII IMPORTANTE IN CONDUCEREA STATULUI . Toate aceste anomalii sociale au dus la conducerea tarii in stil AFRICAN, TRIBAL, MAFIOT si duc la ingroparea Romaniei. Prin rezolvarea dosarului LOVITURII DE STAT din 89, se va constata ca putere politica de dupa 1989 a fost si ESTE ILEGITIMA pana in prezent! Prin rezolvarea dosarelor mineriadelor se va constata ca putere politica a fost si ESTE ILEGITIMA deoarece s-au organizat mineriadele si puciurile pentru reprimarea opozantilor, obstructionarea demaocratiei si ingroparea Ro! Prin rezolvarea dosarelor privatizarilor frauduloase CARE AU DUS LA FORMAREA BURGHEZIEI COMUNISTE se va constata ca TARA A FOST JEFUITA CU SUTE si mii DE MILIARDE DE DOLARI! CLASA POLITICA si AUTORITATILE POSTCOMUNISM TREBUIE SA PLATEASCA PENTRU EXCROCHERIILE SI HOTIILE COMISE IN DETRIMENTUL POPORULUI ROMAN!

  raspunde comentariului
 • Mare criminal

  30 septembrie 2017 11:24

  A fost o lichea ceausista fără scrupule ce a clacat lamentabil în fata căderii comunismului. Răul Romaniei de azi e si sămânța bestiilor securiste care au ars tinerii și le-a lepădat cenușă la canal...

  raspunde comentariului
 • Sfânta securitate

  30 septembrie 2017 11:07

  Si-a indrumat tatăl spre bine știind caBiserica era condusa de turnători și legionari. Problema securității o reprezentau bolșevicii și tradatorii.

  raspunde comentariului
  • un roman

   30 septembrie 2017 17:28

   un exemplu,de Tradator, Mugurel, securistul,agentul rotschild,la capitolul,Teroristi,un exemplu,Gelu Voiculescu Voican,Ion Iliescu,lista e lunga,vre-o 10 mii, de masoni,cu grade si functi,in toate pozitile cheie ale statului, ale Puterii,ce concidenta toate tentaculele,organizatile secrete oculte,ies la suprafata serpariile si serpii

   raspunde comentariului
 • LIPSA DE RESPECT CRONICA LA ACEST PARTID

  30 septembrie 2017 10:49

  NU-I ORGANIZEAZA PSD-UL FUNERALII NATIONALE?!

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design