Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

A murit criticul de film Alex. Leo Şerban

Una dintre cele mai importante figuri din industria filmului românesc, Alex Leo Şerban a murit azi noapte în spital. Criticul de film suferea de o boală incurabilă- cancer ...

Share

Ioana Mareş 0 comentarii

09.04.2011 - 11:57

Una dintre cele mai importante figuri din industria filmului românesc, Alex Leo Şerban a murit azi noapte în spital. Criticul de film suferea de o boală incurabilă- cancer limfatic. 

Irina Margareta Nistor a declarat pentru romanialibera.ro că regretă aflarea acestei veşti şi că industria filmului îi va duce lipsa. ” Este foarte trist că tocmai o boală l-a omorât. Era un personaj universal, un critic rafinat rar întâlnit, pasionat şi pătimaş de ceea ce făcea. În mod sigur îi vom simţi lipsa, sunt puţini critici de cinema şi puţini a căror părere contează”

Vestea morţii lui Alex Leo Şerban a luat-o prin surprindere pe actriţa din filmul ”Eu când vreau să fluier, fluier”- Ada Condeescu. ”Îmi pare rău, nu ştiam că a murit. Eu nu l-am cunoscut foarte bine, îl ştiam prin ceea ce scria.  Îl respectam foarte mult, avea o eleganţă deosebită în scris, ceea ce contează foarte mult pentru un critic de film”, a declarat pentru romanialibera.ro, Ada Condeescu.

”Nu ne-am înţeles în multe privinţe, însă l-am considerat un prieten la care ţin. Îmi plăcea la nebunie umorul lui. Mă enerva cu comentariile lui de pe situri, dar mă motiva să gîndesc, să regîndesc problema. Am vorbit pentru prima oara în public la Bucureşti la una din expoziţiile lui de fotografie, la invitaţia sa. A plecat brusc. Ne-a anunţat că pleacă la Buenos Aires, visul copilariei noastre, şi a plecat altundeva. E o mare pierdere, e o zi tristă”, spune scriitorul Vasile Ernu  despre moartea lui ALex Leo Şerban într-o postare de pe site-ul său.

"Atunci când îţi faci planuri = ca şi cum ţi-ai plasa viaţa în mâinile soartei, iar soarta râde de tine chiar în acel moment. Viaţa e cobaiul soartei", scria Alex Leo Şerban în 30 martie pe contul său de Twitter.

Una dintre pasiunile lui Alex Leo Şerban era fotografia, sau "filmul oprit" aşa cum o numeşte el într-un interviu acordat pentru România Liberă în aprilie 2010. "Trecutul e ca un vis pe care nu ţi-l mai aminteşti decât pe fărâme, pentru că memoria e înşelătoare. Din fericire există fotografia - această mărturie palpabilă a lucrurilor care s-au întâmplat", spunea Alex Leo Şerban.

 

Alex Leo Şerban a absolvit Facultatea de limbi şi literaturi străine a Universităţii din Bucureşti, în 1983. A fost bursier al Ministerului Culturii din Franţa, în 1992, "International Visitor" în SUA, în 1996, şi bursier GE/NEC între 2003 şi 2004.

Din anul 1982 a avut o prezenţă continuă în majoritatea publicaţiilor culturale româneşti (România literară, Secolul 20, Luceafărul, Contrapunct, Litere, Arte & Idei, Lettre internationale, Idea etc.), dar şi în câteva străine (Cahiers du cinema, Cover Magazine, Film Comment).

A fost singurul critic român invitat în emisiunea Double Je a lui Bernard Pivot (2004). Realizator şi moderator al emisiunii Fotograme de pe TVR Cultural (2005-2006). Conferenţiar la Lincoln Center, la Universităţile Umea, Humboldt, Pittsburgh şi la Teatrul Naţional din Bucureşti. A prezentat Retrospectiva Lucian Pintilie de la Londra (2004), curatoriat şi prezentat Festivalul de film românesc Romanian Cinema: A Journey organizat de ICR Londra (2007) şi retrospectiva Shining Through a Long, Dark Night de la Lincoln Center (2008).

În ianuarie 2008, a fost ales - în urma unui sondaj "Criticul de film preferat al cinefililor români". A fost primul beneficiar al Marelui Premiu pentru Jurnalism cultural acordat de Fundaţia "Timpul", tot în 2008.

 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...