-1.5 C
București
vineri, 13 decembrie 2024
AcasăSpecial30 de ani de închisoare pentru complicii lui Boldea

30 de ani de închisoare pentru complicii lui Boldea

Dosarul în care sunt judecați fostul deputat PDL și 18 complici a fost disjuns, în noul dosar Curtea de Apel Iași pronunțând primele condamnări.

Curtea de Apel Iași a dat primele pedepse în dosarul tunurilor imobiliare date de fostul deputat PDL Mihail Boldea și optsprezece complici ai acestuia. În urmă cu trei ani și jumătate, acest caz a captat atenția presei, mai ales după ce Boldea a reușit să fugă în Kenya imediat după ce a ieșit de la audierile de la DIICOT Galați. A fost nevoie de implicarea serviciilor secrete pentru a fi găsit și adus în țară. Lotul „Boldea“ a fost trimis în judecată în iunie 2012. În dosarul 4767/1/2012, membrii grupării sunt judecaţi pentru „constituire de grup infracţional organizat“.

Iniţial, dosarul a fost judecat de ICCJ, pentru că Boldea era deputat. După ce a fost exclus din Camera Deputaţilor, dosarul a ajuns pe rolul Curţii de Apel Galaţi. Ulterior, ICCJ a strămutat dosarul la Curtea de Apel Iaşi. Recent, dosarul a fost disjuns. În dosarul principal, 4767/1/2012, sunt judecați în continuare Mihail Boldea și doisprezece complici, în noul dosar, nr. 1146/45/2015, aflat tot pe rolul Curții de Apel Iași, fiind judecați șase complici, Aurora Luchiniuc, Carmen Mirică, Lucian Sava Mirică, Lazăr Ștefan, Fănel Dumbravă și Sorin Balaban, aceștia fiind cei care și-au recunoscut faptele. În acest dosar, Curtea de Apel Iași s-a pronunțat zilele trecute, dispunând pedepse cu închisoarea pentru cinci din cei șase inculpați. Pentru fiecare dintre ei, judecătorii au constatat prescrierea unora dintre infracțiuni, dar i-au condamnat pentru alte infracțiuni de care erau acuzați.

Fost subprefect, condamnat la 3 ani de închisoare

Singurul personaj cu notorietate dintre cei șase este Aurora Luchiniuc, fost subprefect de Galați, în cazul căreia Curtea de Apel Iași a dispus 3 ani de închisoare. Luchiniuc lucra ca jurist în administrația județeană din 1976. În perioada 2006-2009 a fost subprefect, fiind numită de PNL. Din 2009, când postul de subprefect a fost restructurat, a lucrat în calitate de consilier juridic la cabinetul prefectului. Luchiniuc era şi membru al Curții de Arbitraj de la Camera de Comerț și Industrie Galaţi. În această calitate, ea a fost implicată în obţinerea unor hotărâri arbitrale prin care unele imobile ajungeau în proprietatea unor membri ai grupării infracţionale.

Curtea de Apel Iași a dispus în ceea ce o privește pe Aurora Luchiniuc „încetarea procesului penal pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual, în formă continuată (3 acte materiale), urmare a faptului că a intervenit prescrierea răspunderii penale“, însă a condamnat-o pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat la 3 ani de închisoare.

Din pedeapsa de 3 ani de închisoare a fost dedusă perioada de un an în care a fost în arest preventiv, astfel încât fosta subprefectă va sta în după gratii numai doi ani.  

Pedepse  mari, reduse prin contopire

Ceilalți inculpați au primit pedepse mai grele. În cazul lui Ștefan Lazăr magistrații au aplicat trei pedepse care însumează 11 ani de închisoare, dar după contopirea și recalcularea pedepselor va executa numai 3 ani. Carmen Chirică a primit 3 condamnări, care însumează 9 ani. După contopire, va executa numai 4 ani, din care se scade un an în care a fost arestată preventiv. Soțul acesteia, Lucian Mirică, a primit două condamnări, care însumează 5 ani și 4 luni, dar va executa pedeapsa mai mare, de 3 ani şi 4 luni. Fănel Dumbravă a fost condamnat la 2 ani de închisoare pentru înşelăciune. În cazul lui Sorin Balaban instanța a dispus încetarea procesului penal pentru mărturie mincinoasă ca urmare a prescrierii faptei și cum nu mai era acuzat de alte infracțiuni, a fost achitat.

Cele mai citite

Record pe piața românească de artă: „Țărăncuță odihnindu-se” de Nicolae Grigorescu, adjudecată pentru 365.000 de euro

Casa de Licitații Artmark a înregistrat un nou record pe piața românească de artă în cadrul celei mai recente licitații de iarnă. Opera „Țărăncuță...

Record pe piața românească de artă: „Țărăncuță odihnindu-se” de Nicolae Grigorescu, adjudecată pentru 365.000 de euro

Casa de Licitații Artmark a înregistrat un nou record pe piața românească de artă în cadrul celei mai recente licitații de iarnă. Opera „Țărăncuță...

Guvernul și Fondul European de Investiții , un nou fond de 100 de milioane de euro pentru investiții în tehnologie

Guvernul României, în parteneriat cu Fondul European de Investiții (FEI), a anunțat alocarea a 100 de milioane de euro pentru susținerea fondurilor de investiții...
Ultima oră
Pe aceeași temă