Familia tradițională: 30% din copii se nasc, în România, în afara căsătoriei

de Iulia Iancu , 11 mai 2017 - stire actualizata la ora 10:47, 11 mai 2017
Familia tradițională: 30% din copii se nasc, în România, în afara căsătoriei

În România anului 2017, aproape o treime din copii se nasc în afara căsătoriei. Dacă în perioada de dinainte de Revoluție, acest fenomen era stigmatizat, astăzi, cunoaște o largă răspândire. În acest context, Parlamentul a votat, marți, cu o majoritate covârșitoare, redefinirea familiei în Constituție. Modificările nu se referă, însă, doar la precizarea explicită referitoare la cuplul bărbat-femeie care să stea la baza căsătoriei. Ci ele ignoră și situațiile și starea de fapt în care se găsesc atât părinții cât și copii aflați, cu toții sau parțial, în afara căsătoriei legalizate, scrie Curs de guvernare.

 

„Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”, este noua definiție propusă de Parlament.Citește și: Deputații au dat undă verde inițiativei cetățenești a Coaliției pentru Familie: Familia formată dintr-un bărbat și o femeie ar putea fi prevăzută în Constituție

Inițiativa cetățenească pentru revizuirea Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, semnată de trei milioane de români, a fost adoptată, marți, în plenul Camerei Deputaților, potrivit Mediafax. Proiectul de modificare a Constituţiei a fost aprobat cu 232 de voturi "pentru", 22 "împotrivă" şi 13 abţineri, urmând să fie transmis Senatului.  Majoritatea deputaților USR, respectiv 15, au votat împotrivă.
 


Dacă în 1989 rata copiilor născuți în afara căsătoriei era de aproximativ 3%, în 1992 urcase deja la circa 15%, în 2010 la 27,69%, iar în 2013 s-a înregistrat recordul de aproape 33% copii născuți în afara căsătoriei. Procentul național este sub media europeană, care se situa în 2012 la peste 40% (conform Eurostat. Nu există studii detaliate pentru a ști exact ponderea nașterile de acest gen asumate, dar trebuie menționat că avem un fenomen larg și îngrijorător de mame minore.

De asemenea, trebuie precizat că în rural se înregistrează un procent mai mare de nașteri în afara căsătoriei (în 2010 era de aproximativ 33% din totalul nașterilor din rural), ceea ce contrazice percepția potrivit căreia la sat s-au conservat mai bine valorile tradiționale.

Citește întreg materialul aici!

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design