8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecial100 de tone de carne contaminata cu dioxina sunt inca pe piata...

100 de tone de carne contaminata cu dioxina sunt inca pe piata romaneasca (VIDEO)

99,6 tone din carnea de porc din Irlanda, contaminata cu dioxina, sunt inca pe piata autohtona, in timp ce doar 34 de tone de carne au fost puse sub sechestru,a declarat joi presedintele Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatis, citat de NewsIn.

Roatis a declarat ca in Romania au ajuns in total 133,6 tone de carne din Irlanda, dintre care 3,6 tone via Belgia, 70 de tone via Ungaria, 40 de tone pe relatia Franta iar dimineata conform unei notificari de la Comisia Europeana au fost anuntate inca 20 de tone intrate in Romania prin Italia.

Cele 99,6 tone de carne de porc au fost procesate prin unitati mari de procesare si au intrat in magazine, nestiindu-se exact cantitatea comercializata pe piata. "Nu se poate face inca o estimare a cat s-a vandut dar noi am dat alerta ca toate produsele sa fie retrase de pe piata" a mai precizat Roatis.

Pana in prezent au fost efectuate 2.948 de controale in Romania pentru a se identifica carnea de porc din Irlanda contaminata cu dioxina, dintre care 38 s-au efectuat in unitati de transare si procesare, 220 in depozite frigorifice, iar restul de 2.960 de controale au fost efectuate in depozite de vanzare cu amanuntul.

Potrivit lui Roatis, in cadrul unei reuniuni desfasurate la Bruxelles a fost adoptat un ghid cu masuri referitor la situatia contaminarii carnii de porc cu dioxina, prin care se prevede ca toata carnea exportata din Irlanda dupa 1 septembrie sa fie retrasa de pe piata. O alta masura a ghidului prevede ca produsele compuse precum sandwich, pizza si alte produse compuse ce contin peste 20% carne de porc de origine din Irlanda sa fie de asemenea retrase de pe piata.

Cele mai citite

Iohannis la Consiliul European, azi și mâine. Situația din Orientul Mijlociu, pe agendă

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, astăzi şi mâine, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles.Şeful statului va participa, de...

Klaus Iohannis a promulgat legea privind jocurile de noroc

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2023 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a...

Marea Britanie ar putea interzice fumatul

Una dintre principalele cauze ale deceselor cauzate de cancer în Marea Britanie este fumatul, iar Rishi Sunak vrea să-l interzică. Mai exact, Marea Britanie este...
Ultima oră
Pe aceeași temă