20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecial1.700 de credincioși, solidari cu preotul Cristian Pomohaci: Starea de suspiciune ne-o...

1.700 de credincioși, solidari cu preotul Cristian Pomohaci: Starea de suspiciune ne-o explicăm prin invidia, răutatea şi chiar lipsa de omenie

1.700 de credincioși au semnat un memoriu în care au cerut „restabilirea adevărului” în cazul preotului Cristian Pomohaci, acuzat de corupere sexuală, potrivit Mediafax.

Un susţinător al preotului Cristian Pomohaci a declarat că memoriul depus,marţi, la Patriarhie şi la Arhiepiscopia de Alba Iulia, a fost semnat de 1733 de creştini care frecventează biserica din localitatea Moşuni, judeţul Mureş. Potrivit documentului, susţinătorii părintelui Cristian Pomohaci vor să împărtăşească „din trăirile sufleteşti pline de amărăciune şi întristare”.

„Datorită unor forţe înrăite, care se vede clar că îşi urmăresc un scop prestabilit, este aruncată asupra noastră <batjocura>, <râsul> şi <desconsiderarea> ca şi cum am fi un grup de răufăcători. Am înţeles acestea, mai bine, după deplasarea noastră la Episcopia din Alba Iulia (26.06.2017), când am aflat că ni se spune <secta lui Pomohaci>. Să ne ferească Dumnezeu de o astfel de perspectivă pentru Biserica Ortodoxă din România – de a alunga creştinii ortodocşi spre diferite secte religioase, mişcări spirituale ş.a., încercându-se chiar din interior să se dezmembreze, să se surpe BOR, cu susţinerea <în tandem> cu forţele externe, vrăjmaşe din ţară şi dinafară, prin subminarea prestigiului şi al autorităţii unor preoţi, a unor biserici, precum şi al creştinilor”, se arată în memoriu.

De asemenea, enoriaşii explică şi scopul deplasării la Arhiepiscopia de Alba Iulia în ziua în care a fost audiat părintele Cristian Pomohaci.

„Ne-am deplasat la Alba Iulia pentru a fi ascultaţi şi a primi o binecuvântare, încurajare şi asigurarea că nu se va permite nimănui, în limita canoanelor BOR, să submineze prestigiul Bisericii din Moşuni şi a păstorului nostru. Dar, VAI, nu ni s-a oferit această onoare de a apărea în faţa noastră Înalt Preasfinţitul Irineu, care nici acum (26.06.2017) şi nici în cei circa 4 ani nu s-a deplasat la Moşuni, nici în vederea sfinţirii Bisericii din Veţa (aparţinătoare parohiei), cu toate insistenţele făcute. Nu s-a dat curs insistenţelor noastre, fie din rea voinţă sau desconsiderare a creştinilor de aici, care împreună cu părintele C. Pomohaci am depus eforturi susţinute pentru finalizarea multiplelor lucrări bisericeşti. Nu prezenta interes cunoaşterea trăirilor noastre creştineşti de aici şi adevăratul <<fenomen>>” din viaţa duhovnicească din cadrul bisericii din Moşuni? Râvna spre slujirea liturgică înaltă şi strădania părintelui paroh Pomohaci, considerăm că putea să fie <<studiată>> cu grijă, ca pe unul din fenomenele demne de înţelegere aprofundată, înţeleaptă, care să preîntâmpine tendinţele acestea agresive, răutăcioase din partea unor <trepăduşi> care mai de care puşi pe <<vânat>>”, se mai arată în memoriu.

Totodată, potrivit documentului depus la Patriarhie, enoriaşii explică „starea de suspiciune care dăinuie de câţiva ani asupra părintelui Pomohaci” prin „invidie şi răutate”.

„Ecoul multiplelor aprecieri încărcate de bucurie ale creştinilor veniţi din diferite localităţi din ţară, care au beneficiat de îndrumările duhovniceşti acordate de părintele Pomohaci, înrâurirea influenţei sale prin formele specifice canoanelor ortodoxiei, prin promovarea cu dăruire a Rugăciunii neîncetate către Dumnezeu, dialogul de durată, zilnic, cu creştinii asupra necazurilor lor, asceza, postul şi faptele bune de milostenie, de ajutor neprecupeţit pentru cei în suferinţă, pentru noi cei prezenţi permanent la Moşuni, erau o realitate vizibilă, nu poveşti inventate de <<te miri cine>>. Starea de suspiciune care dăinuie de câţiva ani asupra părintelui Pomohaci, asupra experienţei sale duhovnicesti, ne-o explicăm prin invidia, răutatea şi chiar lipsa de <<omenie>>, exprimate cu diferite ocazii de către unii confraţi care l-au bârfit chiar în faţa unor creştini. Oare este vorba de o <<robotizare>> a sufletelor acestora?”, mai precizează credincioșii.

Reprezentanţi ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureş au declarat, pentru Mediafax, că dosarul părintelui Pomohaci este instrumentat de Parchetul General, deoarece cauzele `puternic mediatizate, cu impact social deosebit se preiau de parchetele ierarhic superioare”. Părintele Cristian Pomohaci a fost audiat săptămâna trecută la Arhiepiscopia din Alba Iulia şi mai are timp circa 20 de zile să aducă probe prin care să-şi demonstreze nevinovăţia, după ce pe Internet a apărut o înregistrare în care un bărbat care se presupune a fi preotul Cristian Pomohaci îi propune unui adolescent să-i arate organul sexual şi îi promite că va fi plătit dacă va întreţine relaţii sexuale cu el.

În acest caz, Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, de care aparţine parohia din Mureş, a deschis o anchetă.

Cele mai citite

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...
Ultima oră
Pe aceeași temă