"Salvați televiziunea publică" - apelul societăţii civile pentru clasa politică

de Carla Popa , 23 februarie 2016 - stire actualizata la ora 23:16, 23 februarie 2016
"Salvați televiziunea publică" - apelul societăţii civile pentru clasa politică

Mai multe organizații non-guvernamentale solicită autorităților să intervină urgent pentru scoaterea Societății Române de Televiziune (SRTV) din impasul economic în care se află, inclusiv prin actualizarea nivelului taxei, cerând modificarea radicală a legii de funcționare nr. 41/1994, care a permis actuala situație, prin politizarea instituției, se arată într-o scrisoare adresată principalelor instituții ale statului, remisă, marți, Agerpres.

'Cerem autorităților să intervină urgent pentru scoaterea SRTV din impasul economic în care se află, inclusiv prin actualizarea nivelului taxei, cel mai mic din Europa și aflat la același nivel de 12 ani. Oricât de nepopulară ar fi, măsura ar contribui semnificativ la creșterea veniturilor SRTV, fără a avea un impact semnificativ asupra bugetului gospodăriilor. De asemenea, considerăm că se impun măsuri legislative care să regleze actuala situație în care un număr exagerat de mare de gospodării beneficiază de scutiri de la achitarea taxei TVR', se menționează în document.

În plus, organizațiile menționate susțin că politizarea instituției a permis o serie de abuzuri care au dus la situația financiară actuală. 'Niciun demers de salvare a SRTV nu poate fi serios dacă nu este însoțit de o modificare radicală a legii de funcționare nr. 41/1994, o lege vetustă care a permis actuala situație, prin politizarea instituției și prin lipsa de control a conducerilor administrativă și executivă, principalele cauze ale abuzurilor, corupției interne și a managementului defectuos', se mai arată în documentul citat.

Apelul, intitulat 'Salvați televiziunea publică!', a fost transmis primului ministru, ministrului Culturii, membrilor Comisiilor de cultură arte și mass media ale Senatului și Camerei Deputaților și membrilor Comisiilor pentru buget, finanțe și bănci ale Senatului și Camerei Deputaților și este semnat de organizațiile ActiveWatch, convenția Organizațiilor de Media, Centrul pentru Jurnalism Independent, FRJ MediaSind, Centrul de Resurse Juridice, Expert Forum, Miliția Spirituală, Funky Citizens și Centrul Român de Politici Europene.

Organizațiile semnatare atrag atenția asupra faptului că recentele evenimente din televiziunea publică au readus în atenția mediului politic și a mass-media situația gravă în care se află SRTV.

'Noile procese câștigate de o parte a salariaților vor avea un impact puternic asupra exercițiului financiar, SRTV anunțând deja că se confruntă cu imposibilitatea achitării salariilor. Pierderile financiare se acumulează de la an la an, contribuind la creșterea datoriilor instituției. Achitarea imenselor datorii are ca efect restrângerea dramatică a producției editoriale, punând sub semnul întrebării îndeplinirea misiunii publice pentru care această instituție există', se mai arată în scrisoare.

Pe de altă parte, autorii apelului salută dezbaterile din comisiile parlamentare de specialitate pentru modificarea legii de funcționare a SRTV, însă susțin că nu este suficient.

'Pentru ca intervenția Parlamentului să nu se rezume la o cârpeală utilă într-un an electoral, susținem necesitatea unei intervenții sistemice, care să se adreseze nevoilor urgente ale instituției, dar să și prevină repetarea actualei situații prin modificarea legii de funcționare a mediilor publice. Schimbarea legii este primul pas pentru depolitizarea și reformarea serviciilor publice de radio și televiziune, iar un astfel de demers trebuie să întrunească un nivel ridicat de consens politic pentru a putea fi pus în practică', subliniază organizațiile.

Comentarii

  • Rusine TVR

    23 februarie 2016 23:52

    Nu mai poluati eterul! Ati inchis TVR Cultural si tot mai cersiti bani...

    raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design