13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialProiectul de lege care prevede ca foştii parlamentari să devină automat funcţionari...

Proiectul de lege care prevede ca foştii parlamentari să devină automat funcţionari publici nu mai are o susţinere prea mare în Legislativ

 

Ai fost parlamentar, ai voie, fără concurs, să intri în corpul funţionarilor publici. Este un proiect delege vehiculat în Parlament care începe să nu mai aibă susţinători, consemnează Mediafax.

 

Astfel, proiectul e susţinut de PSD, dar UNPR a anunţat că se mai gândeşte, dând de înţeles că ar face mai debrabă pasul înapoi, în timp ce PNL face opoziţie la această idee.

 

Deşi iniţial semnase pentru acest proiect, liderul senatorilor UNPR,  Haralambie Vochițoiu, a decis să îşi retragă semnătura. exemplul lui ar putea fi urmat şi de ceilalţi nouă semnatari ai proiectului, din partea UNPR.

”Acel proiect de lege, care nu-mi aparţine, dar pe care l-am semnat şi eu, dacă conţine vreun privilegiu pentru parlamentari, atunci eu îmi retrag semnătura de pe acest proiect de lege (…) Nu au fost semnături de grup, nu a fost o decizie politică. A fost o chestiune sporadică, a fost o decizie a fiecăruia. Luni îmi voi retrage semnătura de acolo, pentru că nu vreau ca numele meu să fie asociat cu vreun privilegiu pentru parlamentari. Nu am avut niciodată privilegii, am luptat mereu pentru ceea ce am realizat şi nu vreau ca numele meu să fie asociat cu vreun privilegiu. Am văzut reacţiile din spaţiul public şi vreau să vă spun că pentru mine contează foarte mult părerea celor care, la un moment dat, au avut încredere în mine”, a declarat Haralambie Vochiţoiu pentru Mediafax.

Aşa cum arătat, PNL se opune. Preşedintele Comisiei Juridice din Senat, Cătălin Boboc, a explicat, că nu va susţine proiectul legislativ, motivând că acesta ar aduce ”privilegii pentru parlamentari”.

"PNL, în general, nu doar în cazul ăsta, a respins orice fel de favoristisme, orice fel de măsuri care separă cetăţenii de în cetăţeni de rangul I şi ragul II. Ca atare, cu siguranţă nu vom susţine un astfel de demers. Sunt nişte reguli clare, funcţionarii sunt funcţionari, funcţionează pe legea lor. Ca să fi funcţionar trebuie să îndeplineşti anumite condiţii, oamenii dau examen, nu poate să vină cineva, care, bun, poate că a trecut prin nişte experienţe în Parlament, dar nu poate veni să aibă drept de preempţiune (…) Eu am văzut cine a iniţiat acest proiect şi, după părerea mea, este iniţiativa unor parlamentari care nu mai au prea multe speranţe să câştige un nou mandat. Provin din partide pe cale de desfiinţare şi cred că din motivul acesta au propus, dar una este să vrei, însă mai este foarte mult până ca această iniţiativă să devină lege”.

La rândul lor, social-democraţii, care au iniţiat proiectul spun că patru ani ca parlamentar te califică pentru postura de funcţionar public.

”Pe argumentaţie, mi s-a părut logică, ţinând cont de faptul că înalţii funcţionari publici, în general, care intră în categoria prefecţilor, în principal, sau subprefecţi sunt implicaţi în probleme de aplicare a legislaţiei sau de cunoaştere a legislaţiei. Asta nu înseamnă, în mod imperativ, că propunerea ar duce la situaţia în care în mod automat, după terminarea mandatului, un parlamentar, dacă acest proiect de lege ar trece, devine imediat înalt funcţionar public. Tot ar trebui să treacă prin furcile caudine ale selecţiei”, a declarat spus Petru Filip, senator PSD.

 

 

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă