„Mâna dreaptă“ a șefului serviciului secret al Armatei a ieșit la pensie

de Silviu Sergiu , 07 septembrie 2017 - stire actualizata la ora 12:20, 07 septembrie 2017
„Mâna dreaptă“ a șefului serviciului secret al Armatei a ieșit la pensie

Generalul Ileana Chiriţă a fost trecută în rezervă în data de 31 august a.c., ocazie cu care președintele Klaus Iohannis a înaintat-o la gradul de general-locotenent cu trei stele. Chiriţă a fost multă vreme locţiitoarea generalului Marian Hăpău, șeful Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA).

Ileana Chiriţă a fost, practic, nr. 2 în serviciul secret al Armatei, care lucrează îndeaproape cu structurile omoloage ale NATO. A fost cea mai apropiată colaboratoare a gen. Hăpău, controversatul șef al instituţiei, care, în ciuda schimbărilor de regimuri politice, rezistă bine-mersi în funcţie, în ciuda controverselor din jurul numelui său, despre care RL a scris pe larg. 

Principala acuzaţie adusă gen. Hăpău este că a pus DGIA la dispoziţia intereselor de partid ale lui Gabriel Oprea, fost ministru al Apărării și vicepremier pentru securitate naţională.  Practic, spionii Armatei, în loc să fie lăsaţi să-și îndeplinească misiunea lor firească, au fost folosiţi pentru protecţia informativă a ședinţelor UNPR, pentru racolarea de personalităţi, care să se alăture partidului creat de Gabriel Oprea, prin avansări ilegale în grad.

În acest context, fondurile operative ale DGIA au fost folosite, spun surse din servi-ciul secret, în scopuri mai puţin ortodoxe. Sursele „României libere” susţin că marele merit al gen. Ileana Chiriţă a fost profesia acesteia. Fiind contabilă, ea îi dădea semnătura de conformitate șefului DGIA pe cheltuielile operative. 

Din păcate, Justiţia nu a anchetat până în momentul de faţă modul cum au fost cheltuite fondurile operative ale MApN, așa cum s-a întâmplat cu banii DIPI, dosar DNA în care este prins și Gabriel Oprea. Problema e că infrac-ţiunile săvârșite de militari sunt cercetate de instanţele militare, aflate, din păcate, și în prezent sub controlul unor fideli ai lui Oprea.  

Șeful DGIA nu are studii militare superioare

Spre deosebire de alţi șefi de servicii secrete, gen. Marian Hăpău nu s-a preocupat să intre în posesia unor diplome cu greutate. Deși conduce serviciul secret al Armatei, Hăpău nu este absolvent al vreunei academii militare, fiind numit în fruntea DGIA 
fără respectarea criteriilor de eligibilitate. După absolvirea Liceului Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza (1977- 1981) și a Școlii militare de ofiţeri activi de transmisiuni din Sibiu (1981- 1984), gen. Marian Hăpău a urmat, după Revoluţie, cursurile Facultăţii de Drept „Simion Bărnuţiu”, din  cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu,  profilul știinţe juridice (Sibiu, 1996-2000). Ulterior, în 2010, și-a completat CV-ul cu Colegiul Naţional de Apărare și Colegiul Superior de Informaţii Naţionale. Între 2000 și 2001 a absolvit un curs postuniversitar, specializarea drept juridic privat, tot la Facultatea de drept „Simion Bărnuţiu” din Sibiu. 

 

Loading...

Comentarii

 • Ifrim Constantin

  07 septembrie 2017 14:21

  Boala veche. De-a lungul timpului, diversi profesori si ingineri civili si militari au accesat functii la varful organismelor de informatii, contrainformatii si securitate militare. Principalul neajuns a fost neintelegerea cu adevarat si aproape neglijarea misiunii lor principale asigurarea informativa, contrainformativa si de securitate a operatiilor militare. Studiile superioare militare de tipul colegiului de comanda si stat-major, nu cel al facultatilor tehnice militare si experienta practica in comanda trupelor la diferite esaloane succesive sunt atuuri de neinlocuit pentru promovarea in structurile de informatii pentru aparare. Cel putin acesta este cazul in majoritatea fortelor armate din statele mebre NATO. Lipsa acestor "must" in CV-urile liderilor in cauza a permis orientarea cvasi-exclusiva a lor catre zone politico-militare mult mai mai inalte minister,..., presedentie. Din aceeasi sursa lipsa unui real profesionalism, precum si din apetenta excesiva de promovare a interesului propriu, se trage si ponderea implicarii politice a structurilor subordonate acestora. Nu stiu daca si cand ne vom face bine, mai ales ca sunt multe alte elemente care influenteaza selectia si numirea liderilor structurilor de informatii pentru aparare.

  raspunde comentariului
 • un roman

  06 septembrie 2017 13:31

  Alt mare greieras,,marepatri-hot,cu pensie,drepturi speciale, si-au intarit statul,statul lor mafiot corupt

  raspunde comentariului
 • un roman

  06 septembrie 2017 13:28

  URMARILE STATULUI MAFIOT ,27 DE ANI DE CORUPTIEI DE STAT,UN STAT PRADUIT,JEFUIT,DE GASTILE DE TRADATORI,TERORISTI,BANDITI ,MAFIOTI ,CORUPTI,UN SISTEM,REGIM PUTRED DE CORUPT,

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design