11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialÎPS Teodosie nu va scăpa de controlul judiciar. Avocatul anunță că nu...

ÎPS Teodosie nu va scăpa de controlul judiciar. Avocatul anunță că nu vor face contestație

UPDATE 10.55: Curtea de Apel a decis că IPS Teodosie rămâne sub control judiciar. Noutatea e că nu se va face contestație la ICCJ, a declarat avocatul Maria Vasii.

Avocatul a precizat că nu face contestație deoarece „dorim ca dosarul sa se întoarcă la timp la instanța pentru termenul la care așteptam sa înceapă judecata!"



Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie, află, marți, dacă scăpă de controlul judiciar în dosarul Nazarcea, în care este acuzat că ar fi obținut fără drept fonduri europene, potrivit Mediafax.

La Curtea de Apel Constanţa a avut loc, luni, primul termen din dosarul în care Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, este judecat, alături de alte persoane, pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Dosarul s-a aflat, până acum, în procedură de cameră preliminară, la Curtea de Apel Constanţa, iar faţă de ÎPS Teodosie este în vigoare măsura controlului judiciar.


La termenul de luni, avocatul prelatului, Maria Vasii, a solicitat revocarea măsurii controlului judiciar. Instanţa a amânat pronunţarea pentru marţi, 12 septembrie. Tot luni, Maria Vasii a depus la dosar o cerere de administrare a unor probe în apărare, vizând înscrisuri şi expertize în cazul aplicării legislaţiei europene în materie.

„Astăzi a fost primul termen de judecată. Din păcate nu am avut procedură cu unul dintre inculpaţi. Aşteptăm să depunem declaraţiile, să depunem cererile de probe. (…) Avem încredere că se va stabili situaţia reală, respectiv faptul că nu a existat nicio fraudă cu fonduri europene. În aceste condiţii, aşteptăm momentul final al judecăţii, când nu va putea fi decât o soluţie de achitare. În această perioadă de timp, fiind vorba despre modul în care s-a gestionat procedura de primire a acestor fonduri europene, o să sesizăm şi Curtea Europeană de Conturi, care este autoritatea supremă, în a verifica dacă a fost sau nu încălcată legea europeană în materia accesării acestor fonduri”, a declarat avocatul prelatului.

Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 2 octombrie.



Procurorii DNA Constanţa au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului, pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

De asemenea, au mai fost trimişi în judecată, în libertate, Ciprian-Ioan Cojocaru, Bogdan-Petrişor Malaxa, Gheorghe Nadoleanu şi Stere Beca, la data faptelor mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului, pentru folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete având ca scop obţinerea pe nedrept de fonduri europene, dar şi Aurelian Ştefan, la data faptei tot mandatar al Arhiepiscopiei Tomisului, pentru tentativă la aceleaşi infracţiuni.

Potrivit DNA, în perioada 2010 – 2016 Teodosie Petrescu, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu ceilalţi inculpaţi, ar fi folosit şi prezentat declaraţii false în relaţia cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) în scopul de a primi fonduri europene.

Cele mai citite

Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei, estimează Ludovic Orban

"Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei", estimează deputatul Ludovic Orban, după ce Cătălin Cîrstoiu s-a retras din competiția pentru funcția...

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, singurul eurodeputat român membru în Grupul Verzilor Europeni, a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu. Cu ocazia Zilei Mondiale a...

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...
Ultima oră
Pe aceeași temă