20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiEroii luptelor de la Păuliş, comemoraţi de comunitatea locală

Eroii luptelor de la Păuliş, comemoraţi de comunitatea locală

Militarii Detaşamentului Păuliş, care au luptat în 1944, au fost comemoraţi în Radna şi în faţa Monumentului Eroilor de la Păuliş, la împlinirea a 75 de ani de la bătălia dată pentru apărarea Defileului Mureşului şi a integrităţii României.

Sute de persoane au participat la comemorări, care au început încă de dimineaţă, cu depunerea coroanelor şi jerbelor de flori la bustul căpitanului erou Ioan Fătu, amplasat în parcul cu acelaşi nume din localitatea Păuliş. A urmat un ceremonial militar şi religios la cimitirul eroilor din Radna, unde, după salutul drapelului de luptă şi intonarea imnului naţional, au avut loc un ceremonial religios şi depunerea coroanelor şi jerbelor de flori la monumentul din cimitir.

La Biserica Ortodoxă din localitate, a avut loc oficierea sfintei liturghii, urmată de un parastas în memoria militarilor Detaşamentului Păuliş.

Cele mai importante momente s-au consumat în faţa Monumentului Eroilor situat pe marginea DN7, înainte de intrarea în Păuliş dinspre Arad. Aici au fost prezente sute de persoane, atât localnici, cât şi autorităţi sau veterani de război supravieţuitori.

Comemorările de la monument au început cu un ceremonial militar şi religios, iar oficialităţile au ţinut discursuri, amintind de luptele date în 1944.

“Victoria de la Păuliş s-a dovedit crucială pentru câştigarea războiului, iar sacrificiul eroilor merită preţuit în mod necontenit”, a spus prefectul Aradului, Florentina Horgea.

Veteranii supravieţuitori sau urmaşii lor, inclusiv strănepoţi, au primit diplome de onoare, iar manifestările s-au încheiat cu depunerea coroanelor de flori la baza monumentului şi cu defilarea Gărzii de Onoare a Batalionului 191 de Infanterie ”Colonel Radu Golescu”.

Monumentul Eroilor de la Păuliş este o lucrare artistică, ce are o înălţime de 15 metri, realizată în 1974 şi amplasată în apropierea locului în care, între 13 şi 20 septembrie 1944, trupele militare române au oprit înaintarea trupelor horthyste spre Transilvania, conform sursei menționate. 

Cele mai citite

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...
Ultima oră
Pe aceeași temă