6.3 C
București
vineri, 29 noiembrie 2024
AcasăSpecialDetaliile uimitoare ale scandalului penal de la liceul "Bolintineanu"

Detaliile uimitoare ale scandalului penal de la liceul „Bolintineanu”

Un liceu asediat de serviciile secrete. Asta s-ar putea spune despre “Dimitrie Bolintineanu”, după ce azi au apărut date din dosarul de cercetare care arată că Serviciul Român de Informaţii a început supravegherea acestei şcoli cu trei săptămâni înainte ca bacalaureatul din acest an să debuteze. Pe data de 1 iulie, când a explodat scandalul de fraudă, o altă informaţie, strecurată printre multe altele, arăta că instituţiile statului şi-au îndreptat atenţia asupra acestui liceu fără ca vreun elev sau un părinte de elev de la această unitate şcolară să fi făcut vreo sesizare cu privire la faptele de corupţie care se puneau la cale în acest loc. De la cine a venit informaţia despre ceea ce s-ar fi “copt” înaintea examenului la „Bolintineanu“ încă nu ştim. După cum arată sursele agenţiei Mediafax, SRI a plantat microfoane în cancelaria profesorilor, dar şi în alte locuri din liceu, fără a se indica exact acele locuri. Cert este că anchetatorii au acum la dosar înregistrările discuţiilor între profesori.

Fondul de protocol – între 100 de lei şi 600 de euro

Reţinută azi-dimineaţă de poliţie, pentru 24 de ore, fosta directoare a liceului, eliberată din funcţie încă din ziua de luni, 1 iulie, ar fi dat deja declaraţii substanţiale în faţa anchetatorilor, arată aceeaşi agenţie de presă, în baza a ceea ce a spus avocatul profesoarei. Se ştie astfel că peste 100 de elevi care susţin bacalaureatul la acest liceu ar fi dat câte o sută de lei, ca fond de protocol pentru comisia de examinare, iar un elev ar fi cotizat cu 600 de euro.
Există însă şi alte surse judiciare care spun că 20% din candidaţii de la “Bolintineanu” ar fi cotizat la fondul de protocol cu sume mult mai mari, între 300 şi 600 de euro. Ancheta s-a extins şi asupra profesorilor din comisia de examinare. Cei cinci dascăli au fost audiaţi de poliţişti. La fel şi cei 32 de profesori supraveghetori, existând suspiciunea că unii dintre aceştia ar fi divulgat candi-daţilor subiectele. Aşa s-ar explica şi cadourile găsite luni asupra unora. Precum banii care ar fi fost dosiţi prin sutiene. Anchetatorii au mers şi acasă la fosta directoare a liceului, unde au efectuat o percheziţie, fără să găsească cine ştie ce obiecte de preţ care să ridice suspiciunea mitei.

Necesitatea reformelor în învăţământ

După tot ceea ce s-a întâmplat zilele acestea la Liceul “Dimitrie Bolintineanu”, în sistemul educativ trebuie să se producă schimbări de substanţă, consideră liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hăncescu. Acesta a fost categoric în privinţa dascălilor implicaţi în acte de corupţie, care trebuie să plătească pentru faptele lor. “Trebuie regândite atât programa şcolară şi sistemul de evaluare, cât şi salarizarea profesorilor. Nimeni nu poate aştepta minuni de la un corp profesoral umilit”, spune interlocutorul, adăugând că în ţara asta sunt 240.000 de dascăli, şi nu toţi trebuie arătaţi cu degetul, din cauza unora care încalcă principiile acestei meserii.

Liniştea dinaintea furtunii, la “Bolintineanu”

Pentru prima oară de la izbucnirea scandalului şpăgii la bac, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a ieşit ieri cu o decla-raţie, scurtă, în faţa presei. Oficialul a spus că, din datele pe care le avea pe 2 iulie, până la ora 16.00, când a vorbit public, nici una dintre cele 256 de lucrări scrise la Limba şi Literatura Română ale candidaţilor de la “Bolintineanu” nu părea să fie viciată de problemele de corupţie descoperite în această unitate şcolară.

Cuvintele liniştitoare ale ministrului vin totuşi în contradic-ţie cu alte informaţii potrivit cărora în ziua de luni, ieşind de la proba de Limba Română, elevii de la “Bolintineanu” ar fi fost puşi să scoată toate obiectele pe care le aveau în buzunare, la mulţi găsindu-se fiţuici. “Parchetul ne va comunica după-amiază mai multe informaţii şi vom decide dacă mâine (adică pe data de 3 iulie – nr.) vor intra toţi la proba de Istorie sau de Matematică”, a spus ministrul Pricopie. Cu atât mai mult cu cât pe 2 iulie, după-amiază, lucrările scrise de la Română ale candidaţilor de la “Bolintineanu” nu fuseseră încă ridicate de procurori pentru verificare.

Cele mai citite

BEC neagă speculațiile privind erori în atribuirea voturilor la alegerile prezidențiale

Biroul Electoral Central (BEC) a emis un comunicat prin care infirmă informațiile apărute în presă referitoare la descoperirea unor erori masive în atribuirea voturilor. BEC...

Noul comisar european pentru Agricultură solicită un buget mai puternic și o abordare flexibilă în gestionarea riscurilor

Christophe Hansen, noul comisar european pentru Agricultură, a subliniat necesitatea unui buget mai mare pentru Politica Agricolă Comună (PAC) în întâlnirile cu fermierii, desfășurate...

Viktor Orban a vorbit despre alegerile din România: „Teren de testare!”

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a evidențiat, vineri, în cadrul unui interviu acordat postului public de radio din Budapesta, impactul tehnologiilor moderne asupra campaniilor electorale,...
Ultima oră
Pe aceeași temă