Preţurile în creştere la bursele mondiale, scumpirea carburanţilor, lipsa subvenţiilor şi creşterea taxelor sunt principalele cauze ale noilor majorări de preţuri pentru alimente care îi aşteaptă pe români în umătoarele luni. Uleiul, pâinea şi zaharul se vor scumpi în următoarea perioadă. „Vom avea creşteri de preţuri la ulei, pâine şi zahăr, din cauza creşterilor preţurilor materiilor prime la nivel mondial”, ne-a explicat Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară. Producătorii anunţă că nu mai pot menţine preţurile actuale şi trebuie să treacă la scumpiri. Pe de altă parte, analistul Ilie Şerbănescu consideră că aceste scumpiri sunt necesare pentru a îndrepta marile dezechilibre de la nivelul economiei româneşti.
Pâinea, mai scumpă cu 15%
Morarii români vor cumpăra grâu de panificaţie din afara ţării, la preţuri mai mari, dictate de bursele mondiale. Aceştia spun că vor fi nevoiţi să scumpească pâinea pentru a face faţă noii conjucturi de pe piaţă.
„Preţul cerealelor de pe bursele mondiale a crescut de la 140 euro/tonă, la 260 euro/tonă şi ne putem aştepta la o scumpire a pâinii cu peste 15% în perioada februarie-martie”, a mai spus Dragoş Frumosu.
Preţul uleiului ar putea creşte cu 15-20%
Uleiul se va scumpi în următoarele luni cu aproximativ 15-20% şi va ajunge la 7 lei pe litru, a declarat Dragoş Frumosu. Cauza acestei scumpiri este în principal lipsa materiei prime la nivel naţional, care îi va determina pe producători să importe cu costuri mari.
„Este posibil ca în lunile martie-aprilie preţul uleiului să se majoreze cu 15-20%, iar litrul de ulei va costa 7 lei. Materie primă, respectiv floarea soarelui şi soia, nu mai există în acest moment în România. Procesatorii au epuizat toate stocurile. Ţinând cont de preţul mare cu care s-a vândut materia primă, fermierii români au vândut stocurile anul trecut”, a explicat Frumosu.
Preţurile la seminţele de floarea soarelui şi soia s-au dublat în ultimele luni pe bursele internaţionale. Materia primă se găseşte foarte greu, se plâng producătorii din domeniu.
În Europa este o criză a zahărului
Ne apropiem de o nouă criză a zahărului la nivel mondial, apreciază specialiştii din domeniu. Consumul la nivel mondial a crescut din cauza creşterii cererii din China, India sau ţările din zona ACP (Africa, Pacific, Caraibe). O altă cauză este aceea că Brazilia, unul din cei mai mari producători de zahăr din trestie, foloseşte 50% din producţie pentru obţinerea de etanol şi utilizarea acestuia ca biocombustibil.
„Ne putem aştepta şi la zahăr la o creştere de 10%”, precizează Frumosu.
Românii sunt la cheremul pieţei europene. Fermierii români nu mai pot produce sfecla de zahăr la aceste preţuri (26,29 euro pe tonă, preţ impus de Bruxelles) şi au renunţat să mai cultive sfecla, astfel că producţia de sfecla de zahăr se prăbuşeşte de la an la an.
„Am ajuns într-un punct mort”
„Preţul zahărului creşte, iar legea cererii şi ofertei este cea care impune trendul. Am ajuns într-un punct mort, ori închidem toate fabricile de zahăr din România sau le ajutăm să supravieţuiască”, ne-a declarat Ioan Armenean, preşedintele Patronatului Român al Zahărului şi director general al fabricii de zahăr din Ludus.
Există şi un al doilea pericol în afara scumpirii şi lipsei materiei prime, şi anume ca fabricile de zahăr să-şi vândă producţia la export pentru că preţurile sunt foarte atractive.
„Ne paşte un altfel de pericol ca ce producem să plece în afara ţării. Acolo se oferă 700 de euro/tonă, nu mai ţii zahărul în siloz şi poţi plăti creditele la bănci”, mai spune Armenean. În prezent, preţul kilogramului de zahăr la poarta fabricii este de 2,80 lei, adică cu aproximaţie de 650 euro / tona.
Creşterile de preţuri, o reglare a pieţei
Criza din România a fost provocată de dezechilibrele fundamentale ale economiei româneşti, care nu au putut fi corectate prin politica de ajustare a Guvernului. Analiştii consideră că avem nevoie de noi ajustări economice pentru a putea reveni pe făgaşul cel bun.
„Creşterile de preţuri sunt necesare. Dacă nu vor fi unele creşteri mai mari, ne vom afunda mai rău. Odată cu creşterea preţurilor, sigur că va scădea puterea de cumpărare şi vom trăi mai prost. Dar vom trăi cu toţii mai prost, astfel că nu se va dirija povara crizei doar către unii, pensionari şi salariaţi”, este de părere analistul economic Ilie Şerbănescu.
„Marile dezechilibrele din România sunt create de un consum fără producţie, de importuri fără exporturi, de hipermarketuri fără fabrici sau de maşini fără şosele. Acestea au fost produse de sectorul privat şi îndeosebi de la o anumită expansiune a capitalului străin, nefiind câtuşi de puţin generate de stat. Nu de la salarii şi pensii veneau marile dezechilibre şi deci nu doar prin ajustări de salarii şi pensii se puteau realiza echilibrele”, spune Şerbănescu
China şi India, vinovate de o nouă criză alimentară
Analiştii au remarcat o modificare a consumului alimentar din state importante precum ar fi China şi India, care provoacă dereglări importante şi creşteri de preţuri pe bursele din întreaga lume.
Cele două mari state au început să cumpere cantităţi importante de cereale, carne şi alte produse alimentare pentru că populaţia lor a trecut la un alt regim alimentar şi acest lucru provoacă probleme. Unii analişti anunţă că o nouă criză alimentară se prefigurează, iar preţurile alimentelor vor creşte în continuare.
„Statul român ar trebui să se trezească. Minţile luminate prefigurează o criză a alimentelor, iar România ar putea profita de pe urma ei. Ţara noastră are potenţialul de a hrăni 80 de milioane de persoane, dar acum nu reuşeşte să acopere necesarul pentru 20 de milioane. Este nevoie de un Program de dezvoltarea a agriculturii pe termen mediu şi lung pentru a pregăti România pentru viitor”, conchide Dragoş Frumosu.