Statul scoate la mezat sistemele de irigaţii din Galaţi. În dosarul de executare silită 85378/21.11.2008, ANAF a scos la licitaţie încă o parte din activele OUAI Vameş, cele din zona comunei Piscu, după ce anul trecut avuseseră o soartă asemănătoare instalaţiile din zona localităţilor Şendreni, Braniştea şi Vameş. Practic, aceste operaţiuni fiscale înseamnă dispariţia instalaţiilor de irigat de pe un segment de aproximativ 40 km din Lunca Siretului. În total, statul va încasa din vânzarea instalaţiilor de la Piscu două miliarde de lei vechi, suma fiind infimă pe lângă valoarea producţiilor agricole suplimentare ce ar putea fi obţinute prin irigarea terenurilor respective.
Sunt vândute staţia de pompare, electropompe şi echipamente hidromecanice, dar şi 22.972 m de reţea de conducte îngropate. S-a mai încercat şi anul trecut vânzarea la licitaţie a celor 23 km de conducte îngropate, dar la preţul de 15,9 lei/m nu a fost nimeni interesat. Acum conductele sunt vândute la preţul de 7,9 lei/m. Clădirea Staţiei de Pompare SPP 22 este vândută la preţul de 5.998 lei, iar grupul sanitar costă doar 195 lei. În primăvară, directoarea DADR Galaţi, Violeta Nanu, împărtăşea îngrijorarea agricultorilor gălăţeni că sistemele de irigaţii vor ajunge la fier vechi. Se pare că asta se şi întâmplă, mai ales în condiţiile în care în 2010 a expirat perioada de graţie de 3 ani acordată de UE pentru eliminarea subvenţiilor şi agricultorii trebuie să plătească aproximativ 400 lei pentru a asigura un volum de 1.000 mc de apă de suprafaţă. În situaţia actuală, prea puţini agricultori îşi pot permite astfel de costuri.
Pierderi de 1,7 milioane lei
Lichidarea sistemului de irigaţii al OUAI Vameş este o măsură cel puţin surprinzătoare. Statul poate câştiga din această lichidare cele 6 miliarde lei vechi datorate de OUAI. Dar de-a lungul anilor tot statul, prin Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a investit 23 miliarde lei vechi în reabilitarea sistemelor de irigaţii din zona OUAI Vameş, adică de patru ori mai mult. În 2009, la Camera Deputaţilor s-a constituit o comisie care să ancheteze distrugerea sistemelor de irigaţii în ultimii 20 de ani. Comisia a lucrat, a audiat foştii miniştri ai Agriculturii, a elaborat un raport ce a fost dezbătut în plen şi şi-a încheiat activitatea. Distrugerile continuă.