20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiControversatul Dosarul “Petrov” /CNSAS timp de 15 ani nu descoperise nimic despre...

Controversatul Dosarul “Petrov” /CNSAS timp de 15 ani nu descoperise nimic despre Traian Basescu

Traian Băsescu in dosarul „Petrov” Eu nu am știut că, contrainformațiile militare reprezintă Securitatea

În acțiunea depusă in 29 mai, la CAB de CNSAS pentru stabilirea colaborării cu Securitatea a lui Traian Băsescu, se arată că fostul președinte și-a turnat colegii și a menținut legătura cu Securitatea ca persoană de sprijin, până aproape de căderea regimului. Pronunțarea va fi in data de 20 septembrie .

Momente de uluială la procesul în care CNSAS spune că Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea. Principalele momente din timpul Judecații:

·     Judecătorul constată că acest dosar poate fi soluționat chiar de la primul termen de judecată, în cazul în care nu exista cereri ale părților.
·     Judecătorul atrage atenția că la primul termen a indicat in mod expres ca părțile, adică CNSAS și Traian Băsescu, precum și cei care intervin sa fie citați dar sa primească si o copie a actelor depuse după înregistrarea dosarului. Mențiunea judecătorului vine după ce consilierul CNSAS spune ca nu are cunoștință de ultimele acte din dosar, respectiv cele depuse de cei trei intervenienți.
·     Un intervenient in scaun cu rotile a spus ca intervenția sa este in interesul propriu dar și al CNSAS. Intervenientul spune ca a depus mai multe acte dintr-un dosar mai vechi pe care el l-ar fi avut cu Traian Băsescu. Intervenientul spune că Băsescu si alte persoane ar fi parte a unui grup organizat care ar fi furat proprietățile familiei sale între care unele din zona Nana.
·     Judecătorul a respins cele trei cereri de intervenție în dosarul lui Băsescu.
·     Fostul președinte Traian Băsescu a cerut în sala de judecată, să fie supus unui interogatoriu al judecătorului.
·     Curtea a admis cererea și s-a trecut la ascultarea lui Băsescu
 
Declarațiile principale ale lui Traian Băsescu:
 
·     În discuțiile cu acest Tudor am fost in dificultate.
·     Mă întreba de lucruri petrecute cu un an doi înainte, evenimente proaspete, nu mă puteam scuza ca nu știu pentru ca era recent.
·     Ofițerul de contrainformații știa ceva. Mai ales că noi nu ne-am ascuns. Când am revenit într-o vara cu Mircea ne-am angajat pe litoral. Nu ne-am ascuns pentru ca nu aveam interdicție la așa ceva.
·     Criteriile erau așa. Eu aveam o greutate legată de un incident și un coleg. Ghinionul a făcut ca neraportarea mea despre niște colegi neajunși in institut sa iasă la iveală după ce unul dintre cei ce nu au venit a căzut in cap pe undeva.
·     Am fost băgat în arest șapte zile pentru neraportare. În fața colonelului eram pentru a doua oară în fața faptei de a fi ascuns ceva. Am încercat sa mă protejez. Dacă acel colonel știa ceva ce știam si eu si știa că eu știu, aveam din nou probleme pentru ca mințeam.
·     Am spus tot ce a dorit să știe. Nu spuneam chestiuni foarte mărunte gen când ascult Phoenix. Dar îmi doream nici sa nu am probleme din nou.
·     Afirmația lui Cornel Dimitriu părea hilară. Ca fugi cu o femeie bogata găsită în vreun port. În port găsești alte femei dar nu femei bogate. Nu am crezut vreodată că fuge spontan in vreun port.
·     Părăsirea navei se pedepsea cu amendă penală sau până la doi ani de închisoare. Regimul democratic a amplificat aceste sancțiuni. După revoluție aceeași fapta era pedepsită cu până la trei ani.
·     CNSAS nu spune corect (despre notele din dosar). Eu nu am dat note in perioada in care institutul era civil. Nu am dat alte note in afara de cele două care au fost date când institutul era militar.

CNSAS: El făcea parte din secția civilă a institutului militar. Cum spune că era obligat? 
·     Băsescu: În anul doi am devenit militari cu depunere de jurământ. Am primit armamentul de infanterie, armă de asalt, masca. Era o unitate ce putea deveni oricând operativă la nevoie. Am dobândit astfel grad militar. Eram elevi fruntași. Asta era gradul. Așa se numea. Toată promoția. La scurt timp am fost avansat ca elev caporal. Institutul de marină avea număr de unitate UM 02192. Nu m-ar mira dacă ar avea același număr și acum academia navala

În dosar sunt documente de la serviciile secrete si armata, de la SRI și MApN, au declarat surse Romania Libera.
În cele două note se vorbește despre doi colegi de la Institutul de Marină. Documentele ar fi făcut parte din dosarele celor denunțați și de aceea nu ar fi fost găsite în dosarul lui Traian Băsescu, potrivit sursei citate.

Cele mai citite

Transformă spațiul din garaj într-un loc accesibil – iată ce ușă de garaj de la Alexiana să alegi

Ușilor de garaj ar trebui să li se acorde mult mai multă atenție. Acestea au capacitatea de a menține un nivel de siguranță înalt...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Ludovic Orban sare la gâtul lui Iulian Dumitrescu, preşedintele PNL Prahova: “Nesimțire sfidătoare!”

Iulian Dumitrescu, președintele PNL Prahova, inculpat pentru corupție și cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, continuă să surprindă....
Ultima oră
Pe aceeași temă