19.3 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialNici o amenda pentru cei care abandoneaza cainii

Nici o amenda pentru cei care abandoneaza cainii

»  ASA a sesizat Politia Sanitar-Veterinara ca stapanii isi lasa cainii pe strazi.

»  Adaposturile municipalitatii au devenit neincapatoare pentru numarul mare de animale care nu mai pot fi eutanasiate.

»  Doar adoptiile ar mai putea rezolva problema maidanezilor care se inmultesc
pe zi ce trece.

Micsorarea numarului de caini care se plimba liber pe strazi si musca oamenii a devenit foarte dificil de realizat de la intrarea in vigoare a Legii nr. 9/2008 care interzice eutanasierea maidanezilor sanatosi. Adaposturile Administratiei pentru Supravegherea Animalelor (ASA) au devenit neincapatoare pentru patrupedele care sunt prinse de hingheri de pe strazi. Singura solutie pentru a se mai elibera din locuri este adoptia cainilor de catre iubitorii de animale. Numai ca multi dintre acestia le dau drumul din nou pe strazi. Conducerea ASA s-a plans ca pana acum nici o persoana care si-a abandonat cainele nu a fost amendata, ceea ce a dus la incurajarea fenomenului.

Sesizari fara rezultat

Multi dintre cei care au adoptat sau au revendicat caini din cele doua adaposturi ale municipalitatii le-au dat apoi drumul pe strazi fara a respecta angajamentul semnat la preluarea animalelor. "Noii proprietari de caini, in momentul in care vin sa adopte animalele de la adaposturi, semneaza o declaratie pe propria raspundere ca vor tine cainii in spatiul privat.
Multi insa le dau drumul pe strazi, iar noi ii prindem la reclamatiile cetatenilor. Am sesizat Politia Sanitar-Veterinara pentru a-i amenda pe cei care si-au abandonat cainii, insa responsabilii ne-au raspuns ca nu i-au gasit la domiciliu si nu i-au amendat. Amenzile sunt cuprinse intre 10 si 25 de milioane de lei vechi, insa nu se aplica", a declarat Simona Panaitescu, directorul ASA.

Adaposturi pline

Numarul de maidanezi de pe strazi a crescut in urma abandonarii lor de catre cei care i-au adoptat si dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 9/2008 care interzice eutanasierea animalelor sanatoase. Singura solutie pentru a se reduce numarul de caini de pe strazi este adoptarea lor de catre persoane care sa respecte declaratia semnata si sa-i tina doar pe spatiul privat.
Daca, inainte de aparitia legii, ASA prindea aproape 80 de caini pe zi, acum numarul s-a redus la 6-7, in functie de locurile care se elibereaza in cele doua adaposturi din comuna Chiajna si Bd. Th. Pallady. ASA poate caza acolo 500 de caini, numar total insuficient fata de necesarul actual.

CAMPANIE
» Adoptie

Administratia pentru Supravegherea Animalelor (ASA) a organizat sambata si duminica o noua campanie de adoptie a maidanezilor din adaposturi in mod gratuit. Astfel a fost continuat proiectul initiat in 2006, intitulat "Un stapan pentru fiecare caine", care are ca scop sensibilizarea populatiei in sensul protectiei animalelor. Cainii oferiti spre adoptie au fost sterilizati, identificati cu ajutorul unui microcip si deparazitati.

Cele mai citite

Octombrie începe cu vreme rece și ploi abundente, urmată de o încălzire ușoară, conform prognozei ANM

Luna octombrie aduce un debut cu temperaturi mai scăzute decât cele obișnuite și precipitații abundente în mai multe regiuni, potrivit prognozei publicate vineri de...

Peste 1.000 de alerte privind riscurile produselor cosmetice mari, emise de Comisia Europeană în 2024

În 2024, Comisia Europeană a emis peste 1.000 de alerte legate de riscurile asociate produselor cosmetice de la branduri internaționale renumite, precum Dove, Nivea,...

Postecoglou nu e supărat pe Drăgușin după eliminare!

Antrenorul lui Tottenham nu este supărat pe internaționalul român, după eliminarea rapidă. Radu Drăgușin, internaționalul român în vârstă de 22 de ani, a avut un...
Ultima oră
Pe aceeași temă