2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialComisarul Ciolos: mod de intrebuintare

Comisarul Ciolos: mod de intrebuintare

» Desemnarea lui Dacian Ciolos pentru postul de comisar european pe Agricultura a declansat in Romania speranta ca in agricultura va ploua cu bani, in timp ce in Europa exista voci critice cu privire la sprijinul Frantei pentru Ciolos.

» Specialistii spun ca, desi Ciolos ar urma sa aiba pe mana unul dintre cele mai banoase portofolii europene, nu se poate pune problema unui castig financiar direct pentru Romania. Ei sustin ca daca Romania nu vine cu proiecte clare, importanta numirii lui Ciolos va fi irosita.

Dupa ce presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, l-a prezentat pe romanul Dacian Ciolos drept "cel mai competent nume" pentru portofoliul de comisar pe Agricultura si Dezvoltare Rurala, in Romania s-a declansat o mica euforie: agricultura romaneasca va dudui cu un roman de veghe la cel mai banos domeniu al UE (peste 40% din bugetul comunitar). Specialistii avertizeaza insa ca intrebarea care trebuie sa rasara in mintile liderilor politici si agricultorilor romani nu este "ce poate face Ciolos pentru Romania, din pozitia sa", ci "cum poate Ciolos ajuta Romania sa faca ceva cu agricultura sa". Academicianul Ion Paun Otiman, specialist in agricultura, ne indeamna "sa nu ne imaginam ca Ciolos va putea sa aloce sume pentru agricultura romaneasca din pozitia sa". Vasile Puscas, specialist in afaceri europene, aminteste si el ca "Ciolos este desemnat comisar al Comisiei Europene, nu comisar al Romaniei", si ca finantarile din fonduri europene se acorda pe niste criterii extrem de stricte. "Finantarea se face numai pe proiecte si Romania va avea sanse numai daca va depune proiecte corespunzatoare. Un comisar nu poate stabili bugetul agricol pentru Romania, insa poate promova politici europene importante pentru Romania", ne-a spus si Otiman.
Marele avantaj al desemnarii unui roman, sustinut de Franta, in aceasta pozitie este explicat de academicianul Otiman drept castigul de cauza al unei tendinte europene. In Politica Agricola Comuna, tarile mediteraneene (Franta, Portugalia, Spania, Italia) si cele nou-admise in UE sustin o finantare puternica a agriculturii comunitare, in timp ce statele nordice, Marea Britanie, Olanda sau Germania, care au o agricultura consolidata, sustin diminuarea fondurilor pentru acest domeniu. "Este evident ca un comisar european din aceasta zona va reprezenta interesele tarilor care au inca nevoie de o sustinere financiara importanta a agriculturii", spune Otiman.

In opinia lui Vasile Puscas, daca Romania nu inceteaza sa se prefaca "si nu incepe sa faca adevarate politici agricole, in convergenta cu cele europene", importanta desemnarii lui Dacian Ciolos va fi in zadar. Puscas ne-a explicat ca pana acum, din vina Romaniei, nu a UE, fondurile SAPARD au fost folosite doar pe jumatate si au fost blocate timp de aproape un an, iar fondurile pentru dezvoltare rurala au devenit operationale abia in vara acestui an, la doi ani si jumatate de la aderarea Romaniei la UE.
In Europa, presa a ridicat mai multe intrebari cu privire la sustinerea lui Dacian Ciolos de catre Franta, dar si legate de faptul ca noul comisar provine dintr-o tara cu o agricultura arhaica, in care fondurile europene au fost folosite necorespunzator. Desemnarea lui Ciolos ridica semne de intrebare in randul a trei categorii, crede Vasile Puscas: "factorii decidenti extrem de importanti din Europa, marii jucatori de pe pietele europene si interesele private, corporatiste". Nici una dintre aceste probleme nu priveste Romania, care nu se invarte in jocurile celor mari, spune specialistul. "Sunt insa semnale ca exista nelamuriri cu privire la Dacian Ciolos si intelegerea din spatele desemnarii lui." In rest, la nivelul Comisiei Europene, Barroso a dat de inteles ca nu exista loc de discutie: "Noi avem un principiu in Europa, cel al nediscriminarii. A spune ca cineva nu poate sa obtina un portofoliu pentru ca vine dntr-o anumita tara este impotriva valorilor noastre", i-a raspuns el nervos unui jurnalist roman care intrebase cum se face ca noul comisar provine dintr-o tara in care politicile agricole lasa de dorit.

» Comisar C.E.
Comisarul precedent din partea Romaniei a fost Leonard Orban, el ocupandu-se de Multilingvism. Regulamentul CE prevede ca membrii sai nu solicita si nu accepta instructiuni de la vreun guvern si ca fiecare stat membru se angajeaza sa nu incerce sa-i influenteze pe membrii Comisiei. Comisarii supravegheaza respectarea tratatelor si a dreptului comunitar, au initiativa legislativa directa si gestioneaza fondurile structurale si bugetul pe care UE il aloca fiecarui domeniu. CE raspunde in fata Parlamentului European, fiind bratul executiv al UE.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă