Ministrul economiei, Adriean Videanu, a declarat miercuri ca Romania pierde bani pentru ca nu vindem certificatele de emisii de gaze cu efect de sera si ca acum totul este blocat din cauza situatiei politice, anunta Newsin.
"Din pacate, in ultimii doi ani si ceva, Ministerul Mediului nu a facut nimic, iar sarcina a revenit Ministerului Economiei. Sumele pe care le-am putea obtine din tranzactionarea certificatelor de gaze cu efect de sera au o tinta precisa, si anume investitiile in energie si pentru cogenerarea in centralele electrotermice ale autoritatilor locale", a precizat Adriean Videanu, prezent la masa rotunda a Ministrilor Coordonatori ai Sectoarelor Economice din tarile Initiativei Central Europene (ICE).
Acesta a mentionat ca acest demers este blocat pentru ca nu este format noul guvern. "Este nevoie de o Ordonanta de Urgenta pentru inceperea tranzactiilor cu aceste certificate, iar un guvern interimar nu poate emite OUG", a mai spus ministrul Videanu.
Ministerul Economiei a elaborat, in luna aprilie, un proiect de hotarare de Guvern prin care intentioneaza sa gestioneze tranzactiile cu certificate de emisii de gaze cu efect de sera. Ministerul estima astfel ca aceste tranzactii ar putea aduce la bugetul de stat pana la 2,5 miliarde de euro.
Pentru fiecare tona de dioxid de carbon se emite un certificat de emisii. Prin acordarea de certificate de emisie, se doreste limitarea emisiilor de CO2 din sectoarele industrial si energetic.
Planul national de alocare reprezinta documentul prin care autoritatea competenta stabileste numarul de certificate de emisii de gaze cu efect de sera pe care intentioneaza sa le aloce la nivel national, pentru fiecare perioada, inclusiv repartitia acestor certificate instalatiilor care desfasoara una sau mai multe dintre activitatile prevazute in anexa nr.1 a HG nr. 780/2006.
Fiecare Stat Membru trebuie sa decida cate certificate de emisie pot fi alocate pentru comercializare intr-o anumita perioada de timp si cate certificate va primi fiecare combinat sau fabrica. Perioada de comercializare este intre 2008 – 2012, iar viitoarea perioada va incepe din 2013.