-1.5 C
București
vineri, 13 decembrie 2024
AcasăSpecialMAE inchide ambasade pentru a taia costurile

MAE inchide ambasade pentru a taia costurile

Mai multe ambasade si consulate ale Romaniei din Africa, America de Sud si Orientul Indepartat ar putea fi inchise pentru a se reduce cheltuielile bugetare, iar opt dintre misiunile care au cele mai mari bugete vor trebui sa isi diminueze costurile si personalul cu 20%. Pe de alta parte, interesul Romaniei pentru aceste state s-a redus, crescand in schimb cel pentru statele UE, considera analistii de politica externa.

Consiliul de conducere al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) le va propune presedintelui Traian Basescu si premierului Emil Boc inchiderea a 14 consulate si misiuni diplomatice din motive financiare, ne-au declarat surse din MAE. Printre reprezentantele care ar urma sa fie inchise se numara Ambasada din Etiopia, cea din Peru, cea din Malaysia si Consulatul General de la Cape Town, Africa de Sud. Totodata, MAE va cere si reducerea cu 20% a cheltuielilor de capital si de personal de la opt ambasade care au bugetele cele mai mari. Sursele amintite ne-au declarat ca in cel mult doua saptamani se va lua o decizie finala referitoare la remanierea reprezentantelor romanesti. Este posibil ca si Consulatul de la Istanbul sa se numere printre institutiile diplomatice care au un buget considerabil, avand in vedere ca doar pentru chirie MAE plateste lunar 42.500 euro.

 

Liberalul Teodor Melescanu, fost ministru de Externe, ne-a spus ca, pe vremea cand a fost seful diplomatiei romanesti, s-a confruntat si el cu o problema similara, insa a tinut cont de doua aspecte. In primul rand, a mentionat Melescanu, "nu se inchid ambasadele, indiferent unde sunt acestea, daca volumul relatiilor economice reprezinta peste 10-20 milioane dolari", fiindca sunt profitabile. Melescanu spune ca "sunt multe tari din lumea a treia unde statul roman are cladiri si ar trebui sa fie cineva angajat pentru a le pazi", in plus, vanzarea lor nu ar fi rentabila in acest context economic. In al doilea rand, "trebuie vazut daca inchiderea costa mai mult decat deschiderea unei reprezentante", spune Melescanu.

 

De pilda, potrivit datelor Consulatului General al Romaniei la Cape Town, pe primele sapte luni ale anului 2008, volumul schimburilor comerciale bilaterale cu Africa de Sud s-a ridicat la 56,5 milioane de dolari.  Reducerea numarului reprezentantelor romanesti in tarile africane este explicata de Vlad Nistor, presedintele Institutului Diplomatic Roman (IDR), prin faptul ca, "dupa 1989, prezenta Romaniei s-a redus atat in Africa, cat si in America Latina si a crescut interesul pentru statele UE". In schimb, Melescanu considera ca, in unele cazuri, inchiderea misiunilor diplomatice ar putea insemna esecul Romaniei de a da importanta relatiilor cu tarile respective. Presedintele IDR argumenteaza ca "ambasadorul roman in Senegal este acreditat in inca 11 tari africane", cel mai probabil din cauza unui nivel redus al relatiilor cu unele state din Africa.  Teodor Melescanu recunoaste la randul sau ca, in ultimii ani, "tarile din afara UE, SUA si Canada si-au diminuat importanta pentru Romania".

 

Pe de alta parte, Vlad Nistor considera ca, "pe timp de criza, aceasta decizie are o justificare", mentionand ca aceeasi hotarare ar fi luat-o si Cehia. De altfel, si Ungaria a decis in urma cu o saptamana sa inchida patru ambasade – din Luxemburg, Chile, Venezuela si Malaysia – si opt consulate, realizand astfel o economie de circa 7 milioane euro.

Cele mai citite

Percheziții în Argeș în două cazuri de antisemitism și instigare publică

Polițiștii din Argeș au efectuat percheziții domiciliare în două cazuri distincte ce implică acuzații de antisemitism și instigare publică, conform unui comunicat oficial. În primul...

Percheziții în Argeș în două cazuri de antisemitism și instigare publică

Polițiștii din Argeș au efectuat percheziții domiciliare în două cazuri distincte ce implică acuzații de antisemitism și instigare publică, conform unui comunicat oficial. În primul...
Ultima oră
Pe aceeași temă