7.2 C
București
miercuri, 11 decembrie 2024
AcasăSpecialBarometrul coruptiei anunta dezastrul

Barometrul coruptiei anunta dezastrul

Romanii sunt singurii europeni care considera Parlamentul ca fiind cea mai corupta institutie a statului, arata Barometrul Global al Coruptiei 2009, lansat ieri de Transparency International. Totodata, potrivit raportului, peste 20% din romani au dat spaga pentru serviciile medicale.

Din grupul statelor occidentale, Romania este singura tara care crede ca Parlamentul este cea mai corupta institutie, conform Barometrului Global al Coruptiei 2009, prezentat ieri de Transparency International. La nivel global insa, aceeasi perceptie asupra Parlamentului o mai au Statele Unite, Panama si Indonezia. Daca Parlamentul este considerat de 33 la suta din romanii intervievati ca fiind cea mai corupta institutie, 18 la suta din romani au indicat justitia, 17 la suta au indicat partidele politice, 15 la suta – functionarii publici si demnitarii, 13 la suta – sectorul privat. Cea mai putin corupta institutie din Romania este presa, pe care doar 4 la suta din romani o vad in acest mod.
Spre deosebire de romani, europenii considera sectorul de afaceri si partidele politice ca fiind cele mai corupte domenii. In schimb, pentru aproape 40% din bulgari justitia este cel mai corupt sector, in timp ce pentru majoritatea tarilor europene procentul acordat justitiei este sub 10 la suta.

Barometrul Transparency International arata ca romanii percep in continuare masurile luate in lupta anticoruptie ca fiind ineficiente. Mai mult, in 2009, 69 la suta din populatie considera ca eforturile autoritatilor pentru a combate coruptia nu dau rezultatele scontate, in timp ce numai 20 la suta le-au apreciat ca fiind eficiente. Barometrul mai arata ca spaga este foarte raspandita in societatea romaneasca. Dintre romanii care au fost chestionati, 22 la suta au dat mita pentru servicii medicale, iar majoritatea nu au reclamat faptul ca au fost nevoiti sa dea spaga. Dupa sistemul medical, spaga romanilor a mers in proportie de 13 la suta pentru politie, de 8 la suta pentru justitie si de 7 la suta pentru sistemul de educatie. Documentul Transparency International a impartit tarile analizate in cinci mari grupuri, in functie de gradul in care sunt afectate de coruptie, astfel: peste 50%; intre 23% si 49%; intre 13% si 22%; intre 7 si 12%; sub 6%.

Romania, alaturi de Grecia si Ungaria, face parte din cea de-a treia categorie, respectiv intre 13 si 22 de procente. In aceeasi categorie au mai fost incluse Kosovo, Belarus, Serbia Ucraina, Kuweit, Liban, Nigeria, Pakistan si Peru. Barometrul Transparency International din acest an cuprinde 69 de tari si a fost realizat in perioada octombrie 2008-februarie 2009. Acesta prezinta perceptiile publicului asupra coruptiei in institutiile publice, precum si experienta cotidiana a oamenilor in ceea ce priveste mita.

Cele mai citite

Bursa de Valori București explorează înființarea unei burse la Chișinău, alături de statul moldovenesc

Acest demers ar putea marca un moment crucial pentru integrarea economică regională și pentru atragerea de investiții în Republica Moldova Bursa de Valori București (BVB)...

Alegerile din România au șocat un profesor român de la celebra universitate Oxford

Corneliu Bjola, profesor de Studii Diplomatice la Universitatea Oxford, spune că rezultatele primului tur al alegerilor au fost un şoc şi că a fost...

Licitație de peste 100 milioane de lei pentru digitalizarea administrației centrale

Implementarea acestor tehnologii digitale va permite reducerea erorilor umane, scăderea costurilor operaționale și orientarea personalului către sarcini cu valoare adăugată Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR)...
Ultima oră
Pe aceeași temă