» Codurile din justitie trec in plan secund in fata campaniei electorale, deoarece parlamentarii sunt mobilizati in teritoriu.
» Consultarea societatii civile ar putea fi amanata pana dupa 7 iunie, dar sunt toate sansele ca pana atunci Guvernul sa demareze procedura asumarii raspunderii.
Presedintele subcomisiei de cod Civil, democrat-liberalul Daniel Buda, considera campania electorala mai importanta decat dezbaterile din Parlament ale Codurilor din justitie. "Saptamana asta sunt activitati in circumscriptie. Nu pot sa convoc sedinta peste programul Camerei, va fi dupa alegerile europarlamentare", a declarat Buda. Deputatul PDL pare sa fi uitat de decizia coalitiei din 18 mai, potrivit careia ar fi trebuit alocate consultarii societatii civile doua saptamani, pana la inceputul lunii iunie. In plus, Buda a sugerat ca nici nu ar avea membrii subcomisiei ce sa dezbata, deoarece reprezentantii organizatiilor nonguvernamentale nu ar fi venit cu propuneri concrete. "Sa vedem ce amendamente vor depune ONG-urile, ca asa, pe povesti cu pesti vanatoresti, cam greu sa discuti", a spus deputatul PDL. Prin declaratiile sale, democrat-liberalul se afla in contradictie insa atat cu "omologul" sau de la Subcomisia de Cod Penal, Victor Ponta, cat si cu premierul Emil Boc, amandoi vorbind de posibilitatea ca Executivul sa demareze chiar in aceasta saptamana procedura asumarii raspunderii. "O decizie se va lua in functie de discutiile din coalitie, este o hotarare care trebuie luata aici, in primul rand. In functie de rezultatele acestor discutii, care vor avea loc luni (astazi – n.r.), vom lua o decizie", a precizat Boc.
La randul sau, ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Victor Ponta, a vorbit nu doar despre o noua runda de dezbateri cu reprezentantii societatii civile, ci a avansat si o data pentru formularea scrisorii de asumare a raspunderii. "Scrisoarea inca nu a fost formulata, este posibil sa fie formulata miercuri, dar este decizia prim-ministrului cand trimite scrisoarea la Parlament", a declarat Ponta. Spre deosebire de colegul de la Codul Civil, seful Subcomisiei de Cod Penal s-a declarat multumit de propunerile, "unele foarte bune", ale organizatiilor nonguvernamentale.
Implicarea parlamentarilor in campania electorala risca sa afecteze si un alt termen stabilit de liderii coalitiei: pana la sfarsitul lunii iunie trebuie finalizate dezbaterile asupra Codurilor de Procedura (Penala si Civila). Mai ales ca procedura asumarii raspunderii presupune si ea respectarea unor etape si termene: Guvernul isi angajeaza raspunderea in sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului, iar parlamentarii au posibilitatea fie sa formuleze amendamente (de care Executivul nu este insa obligat sa tina seama), fie sa depuna, in termen de trei zile, o motiune de cenzura. Aceasta se dezbate in alte trei zile de la depunere si votarea ei inseamna demiterea Guvernului, iar respingerea echivaleaza cu aprobarea proiectelor pentru care Executivul si-a asumat raspunderea. Reamintim ca liderii PNL si-au anuntat deja intentia de a depune o motiune de cenzura daca Guvernul isi asuma raspunderea pe Coduri.
» Critici din interiorul PDL
Monica Macovei, fost ministru al Justitiei si candidat al PDL pentru Parlamentul European, a criticat diminuarea, in noul Cod Penal, a pedepselor pentru infractiunile de coruptie. Potrivit acesteia, parlamentarii din subcomisia de specialitate au majorat pedepsele fata de forma prezentata de actualul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu, dar acestea tot sunt mai mici decat in prezent. "Nu era deloc cazul ca cineva sa propuna reducerea pedepselor. Varianta din 2005 (redactata cand Macovei era sef al MJ – n.r.) prevedea o pedeapsa formata din doua componente: inchisoare plus amenzi foarte mari. Argumentul pe care l-am auzit acum – ca judecatorii oricum ar da pedepse foarte mici sau cu suspendare – este ridicol si jenant", a declarat Monica Macovei.