Procurorii condamna faptul ca proiectul noului Cod Penal prevede pedepse mult mai blande atat pentru infractiunile comune, cat si pentru cele de coruptie. Pe de alta parte, APADOR-CH critica ambiguitatea notiunii de "legitima aparare".
Parchetul General critica in primul rand faptul ca proiectul noului Cod Penal reduce limitele de pedeapsa pentru mai multe infractiuni grave si care au loc frecvent in Romania. Totodata, sunt semnalate situatii indoielnice pe care le prevede proiectul noului Cod Penal. Incestul nu mai este o infractiune, in schimb bigamia este, desi prima fapta este tot mai des intalnita, iar a doua nu a fost semnalata inca in instantele romanesti. De asemenea, procurorii critica faptul ca "racolarea minorilor in scopuri sexuale" nu mai este infractiune in acceptiunea noului Cod Penal daca "propunerea a fost acceptata de minor".
De asemenea, proiectul permite ca uneori, cand se tine cont de circumstante atenuante in comiterea unor infractiuni, pedeapsa sa ajunga mai mica decat minimul prevazut de lege. Multe dintre circumstantele agravante au fost eliminate de noul Cod, cu alte cuvinte un infractor nu poate fi pedepsit pentru o fapta comisa in imprejurari sau cu urmari considerate grave, in schimb poate beneficia de clementa. Parchetul le cere politicienilor sa modifice si notiunea de "functionar", formularea din proiectul de Cod fiind condamnata si de Directia Nationala Anticoruptie (DNA), pentru ca "restrange nejustificat" categoria persoanelor care pot comite infractiuni de coruptie. Astfel, Parchetul General cere diferentierea intre "functionar public" si "functionar". Procurorii mai cer si majorarea unor pedepse sau clarificarea circumstantelor in care sunt comise infractiuni grave precum omorul calificat, uciderea din culpa, rapirea, relele tratamente aplicate minorilor, traficul de persoane sau de minori, furtul sau talharia.
Tot ieri, organizatia pentru apararea drepturilor omului APADOR-CH a criticat modul in care este formulata "legitima aparare" in acest proiect de Cod Penal. Organizatia sustine eliminarea conditiei ca apararea in fata unui atac sa fie proportionala cu gravitatea acestuia, lucru care nu poate fi "calculat" in mod practic de o victima in timpul unui atac.