» Romania se claseaza pe primul loc in UE in ceea ce priveste plata neoficiala a muncii.
» Prefinantarea TVA reprezinta, in opinia Camerei de Comert Americane, o povara pentru investitori.
Plafonarea contributiilor sociale si revenirea la prevederile anterioare existente in Codul Fiscal cu referire la masurile de sim-plificare a platii TVA sunt doua dintre masurile identificate de Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) menite sa sprijine, mai ales in contextul actual al crizei economico-financiare, mediul de afaceri.
Membrii AmCham solicita plafonarea, simplificarea si consolidarea contributiilor sociale. Eliminarea plafonului de taxare reprezinta o povara pentru investitorii care doresc sa atraga personal calificat si sa plateasca salarii corespunzatoare. Pe de alta parte, Guvernul poate imbunatati colectarea de contributii prin eliminarea posibilitatii de ocolire a legislatiei existente. Plafonarea bazei de taxare va diminua "platile la negru", dat fiind un nivel mai redus de taxare, va incuraja investitiile si va descuraja emigrarea personalului calificat.
Asa cum se arata intr-un raport recent al OECD, din nefericire, Romania se claseaza pe primul loc in UE in ceea ce priveste plata neoficiala a muncii.
"CAS-ul a mai fost plafonat la cinci salarii medii, insa in anul 2007 aceasta prevedere a fost inlaturata. Ideea este ca acum se aplica plafonarea pentru toate contributiile sociale. si in alte state din Uniunea Europeana se aplica o astfel de prevedere: Ungaria, Cehia, Germania, Franta, Italia, Austria etc. Trebuie insa o anumita prudenta in stabilirea pragului. Daca pragul ar fi prea jos, risti sa pierzi incasari. Riscul ar fi minim la 6.000-7.000 lei", a declarat avocatul Gabriel Biris. Specialistii spun ca, desi aplicarea unei astfel de masuri ar putea da nastere la critici, argumentandu-se ca vor fi favorizati cei cu salarii mari, trebuie avut in vedere ca nu exista o corelare intre contributiile asiguratilor si prestatia asiguratorului.
"Important este sa se aduca bani suplimentari la buget fara sa riscam destabilizarea lui. Numarul de salarii declarate este neglijabil peste aceasta suma de 7.000 lei. Sunt 35.000 de salarii, dintre care jumatate sunt la stat", a precizat Biris.
AmCham Romania a recomandat, de asemenea, revenirea la prevederile anterioare existente in Codul Fiscal cu referire la masurile de simplificare a platii TVA. Masurile de simplificare (taxarea inversa) cu privire la plata TVA ar trebui (re)aplicate deoarece prefinantarea TVA reprezinta o povara pentru investitori. In majoritatea tarilor membre UE, precum Austria, Belgia, Olanda, Italia, Irlanda, Luxemburg etc., mecanismul de taxare inversa la importuri este in vigoare.
» Baza de impozitare
Ideea unificarii bazei de impozitare pentru contributiile la CAS si plafonarea acesteia la 3-4 salarii medii pe economie a fost avansata de avocatul Gabriel Biris, unul dintre arhitectii cotei unice. El considera ca doar unificarea bazei pentru contributiile CAS nu va aduce bugetului asigurarilor de stat bani in plus daca nu este insotita de plafonarea bazei de impozitare la 7.000 de lei. Biris a avertizat ca cele peste 132.000 de microfirme cu un singur angajat acopera venituri de tip salarial pentru care se evita plata CAS.