» Disponibilizatii cu studii superioare au pe timp de criza trei solutii pentru a nu fi nevoiti sa traiasca din ajutorul de somaj: sa inceapa afaceri proprii, sa caute de lucru in alte tari sau sa accepte munci inferioare pregatirii lor, sustin specialistii.
» Tsunami-ul de concedieri din sectorul bancar occidental, care a condus la pierderea a peste 100.000 de locuri de munca, nu a lovit inca Romania, insa analistul economic Ilie serbanescu spune ca el ar putea ajunge la noi in curand.
Disponibilizarile de angajati pe motivul crizei financiare isi urmeaza cursul in toata tara. Daca deocamdata sunt trimisi in somaj mai mult angajatii cu studii medii, din sectoarele productive, in curand vom asista la concedieri si din randurile intelectualilor, cred specialistii. De pilda, tsunami-ul de concedieri din sectorul bancar occidental, care a generat pierderea a peste 100.000 de locuri de munca, nu a lovit inca Romania, insa economistul Ilie serbanescu spune ca el ar putea ajunge la noi in curand, cand "va fi jale". Potrivit expertilor, somerii cu diploma au trei solutii pentru a nu fi nevoiti sa traiasca din ajutorul de la stat: sa inceapa afaceri proprii, sa caute de lucru in alte tari sau sa accepte munci inferioare pregatirii lor.
In perioada urmatoare ne-am putea confrunta cu concedierea a unui numar mare de persoane cu studii superioare, in principal de la banci, companii de leasing si de asigurari, admite fostul ministru al Muncii Paul Pacuraru.
In opinia lui, somerii cu diplome economice au insa o pregatire si o viziune care le-ar permite sa inceapa o afacere, in domenii neexplorate ale pietei. "Totul este ca acesti oameni sa-si ia inima in dinti si sa se apuce de o afacere pe piata privata, pentru ca exista multe zone libere pe aceasta piata. Daca in anumite profesii stii ca vei avea o problema pe piata muncii chiar inainte de a incepe facultatea, in cazul altora, precum economist, specialist in management sau marketing, piata este deschisa", crede Pacuraru.
In schimb, Ilie serbanescu, analist economic, care sustine ca bancile romanesti se vor confrunta cu necesitatea de a-si concedia angajatii, crede ca viitorii someri nu au sanse sa-si gaseasca de lucru decat in strainatate. "O sa fie jale. Acesti oameni nu prea vor mai avea ce sa faca in tara, pentru ca, plecand din banci, nu pot sa mai faca alte munci; ei s-au obisnuit cu un anumit standard. Pentru ei, solutia ar fi sa se duca in strainatate si sa se apuce de ceva diferit de ceea ce au facut aici", conchide Serbanescu.
Germania, de pilda, si-a deschis piata muncii pentru intelectualii romani, acceptand ca persoanele cu studii tehnice superioare, academice, doctorii, doctoranzii si posesorii de MBA sa lucreze in aceasta tara.
si Adrian Moraru de la Institutul pentru Politici Publice crede ca pentru intelectualii romani care raman fara serviciu se anunta o perioada grea, in conditiile in care ei nu vor accepta sa se angajeze la autostrazi sau sa presteze alte munci brute in cadrul unor proiecte guvernamentale de investitii. "Statul nu poate crea locuri de munca pentru angajatii cu studii superioare care sunt concediati din banci, de pilda. Exista, intr-adevar, joburi la autostrazi, pe care le pot ocupa, de pilda, in cadrul serviciilor administrative ale autostrazii, dar ma indoiesc de faptul ca ei vor sta intr-o baraca dupa ce pana acum au stat in birouri moderne", spune Moraru.
Expertul afirma ca statul nu poate majora ajutoarele de somaj in aceasta perioada si nici nu le poate plati intretinerea la bloc celor ramasi fara slujba. "Criza nu se poate rezolva, pentru ca nimeni din lumea asta nu i-a gasit pana acum o rezolvare, insa se pot lua niste masuri de diminuare a efectelor ei precum investitiile guvernamentale", mai arata Moraru. El declara ca viitorii someri din randurile intelectualilor pot alege fie sa presteze temporar munci inferioare pregatirii lor, fie sa paraseasca orasele pana se termina criza, inchiriindu-si locuintele pe care le detin in proprietate si completandu-si astfel cu 300-400 euro veniturile obtinute din ajutorul de somaj.
Concedieri pe banda rulanta
In timp ce seful Guvernului de la Bucuresti, Emil Boc, anunta ca nu detine un "Minister al Miracolelor" pentru a rezolva problema disponibilizarilor – insa da asigurari ca va lupta pentru pastrarea locurilor de munca –, rata somajului creste de la o luna la alta. Numarul total de someri inregistrati de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca in ianuarie 2009 a fost de 444.907 de persoane, in crestere cu 41.466 de persoane fata de luna decembrie 2008. Daca noii someri provin, mai ales, din sectoarele constructii, agricultura si industria lemnului, in perioada urmatoare numarul sectoarelor care vor face disponibilizari s-ar putea diversifica. Consiliul Judetean Hunedoara a decis, de pilda, sa concedieze 65 de actori, angajati ai Teatrului din Deva. La Constanta isi vor pierde locurile de munca peste 1.200 de oameni, inclusiv cu pregatire universitara, iar fortele de munca le ofera joburi de soferi, stivuitori sau lucratori la o noua fabrica de hartie igienica, deoarece n-au nici un loc de munca vacant pentru persoanele cu studii superioare.
Daca in mediul financiar-bancar cei mai loviti sunt in acest moment brokerii de la companiile de leasing, in curand s-ar putea trezi fara serviciu si angajati ai bancilor. Ziarul austriac Die Presse scria, in decembrie 2008, ca valul de concedieri din sectorul bancar, care a determinat pierderea a peste 100.000 de locuri de munca la nivel mondial, s-a extins catre Europa, unde banci importante si-au facut publice listele de concedieri.