4.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialTurneu prabusit

Turneu prabusit

Presedintele nostru e-n toate si are solutii pentru toate… Declaratia sa ca fondul de pensii s-a prabusit este naucitoare. Parca se bucura cand a accentuat: "Pra-bu-sit". Chiar daca s-ar fi transferat ceva bani de la buget pentru pensii – dar nu era cazul –, n-ar fi fost ceva nou. Curios, aceasta declaratie uluitoare  a fost lansata in plin turneu prezidential de consolare, care ar avea drept finalitate un set de sarcini pentru viitorul guvern. si alt "carmaci" dadea indicatii la orice si oriunde…
Presedintele, in materie de vizite de lucru, a mai adaugat ceva: vizita-fulger, vizita-surpriza, vizita-scurta, vizita de gradul zero, vizita dorita, dar anulata (la Moscova), vizita la colonelul Ghadafi, dar mai ales vizita electorala. Aceasta din urma este mascata in fel si chip. Aflat in campanie electorala, dl Basescu ne-a tinut in fiecare seara cate o lectie de economie (politica).

Cum nu mai avea  motive sa-si ajute partidul pe ultima turnanta de campanie, cineva i-a dat ideea sa purceada la vizite prin fabrici si uzine. Numai ca acum si copiii stiu sa "citeasca" asemenea vizite: electorale. Motivatia este insa bine ambalata, ca sa para plauzibila: contact strans cu cetatenii, unde sa atace tema crizei, care poate fi rezolvata de viitorul guvern (PD-L), eventual cu Draga Stolo premier. Un fel de stati linistiti, romani, va fi bine daca face presedintele un turneu prin tara.  El si partidul sau "empatizeaza" cu problemele oamenilor. Daca nu era campanie electorala, ce cauta Boc la aeroportul din Cluj, sa fie vazut ca-l intampina pe presedinte, cand acesta doar "inspecta" Nokia? In fond, despre situatia de la Nokia presedintele putea primi o informare de la clujeanul Emil Boc. Iar fabrica Nokia nu da nici un semn de recesiune. Atunci de ce s-a dus acolo presedintele? O "imagine clara a intregii economii" o putea avea de la consilieri, de la finante, de la statistica, de la institutiile care se ocupa cu asa ceva. 

 

Companiile cantaresc cel mai bine ce au de facut. Nu trebuie sa vina presedintele sa le spuna sa reduca costurile, sa practice preturi mici, sa caute fuziuni, sa mentina cota de piata. Nici macar Zeus nu poate influenta deciziile companiilor. stiti cand l-am putea crede pe presedinte? Cand ne-ar fi spus ca vizitele sale prin tara, cu elicopterul, cu avionul, cu Loganul, costa atatea milioane de lei, dar renunta la ele pentru ca se poate informa din alte surse (inclusiv ghicitoarele) si reduce astfel cheltuielile bugetare, pentru ca suntem in criza.
Dar presedintele e-n toate – si-n fiscalitate, si-n  economia globala, si la modificarea legilor, si-n finantarea productiei, si-n furnizarea de etilene. Ne da directia. Pentru rezolvarea "incoerentelor pietei externe" si "problemelor de finantare". Dar problema santierelor navale n-o rezolva presedintele. Va imaginati ca santierele navale nu aduceau sudori tocmai din China si Filipine daca-i gaseau aici. Navalistii nostri calificati si-au gasit de lucru la santierele europene. Situatia o rezolva tot criza globala: se intorc acasa. Totusi, au fost distractive  explicatiile sale.

 

Romania isi pregateste cumva o noua flota? si flota face parte din infrastructura, care trebuie dezvoltata. Alta axioma prezidentiala: "Criza poate ne ajuta sa revitalizam munca si pretuirea industriei". Dar dl Basescu nu s-a revoltat cand seful sau de partid zicea ca industria romaneasca este un morman de fier vechi.
Oricum, n-am auzit ca vreun presedinte european, vreun monarh, vreun prim-ministru sa colinde intreprinderile, bancile, societatile. Cel mult se intalnesc cu staff-urile acestora.
Dupa vizitele prin combinatele tarii, presedintele ne-a amenintat ca-si va prezenta concluziile. De ce  luni, 24 noiembrie, si nu luni, 1 decembrie? Pentru ca erau electorale. De aceea s-a grabit ca pana la alegeri sa parcurga toata industria romaneasca.

Mai acum doua saptamani  ne spunea ca nu este adevarat, nu suntem in criza, televiziunile au declansat apocalipsa, care nu e reala, iar acum, cand ii masoara temperatura, o intoarce: "Suntem intr-o criza economica" si sunt esentiale parteneriatele. Sa bata atata drum pentru a afla asa ceva?
Cat s-a mai agitat dl Basescu pentru reducerea taxei la masinile la mana a doua. Sa zicem ca au beneficiat 100.000 de romani de pe urma acestei masuri. Acum, cu productia auto in regres, sunt afectati sute de mii de romani. si bulgarele de zapada se mai rostogoleste. Ce ne mai spune presedintele – ca TREBUIE luate MaSURI pentru stimularea comenzilor. Iata-l si agent de vanzari… Atunci cand milita pentru masinile second-hand, de ce n-a discutat cu francezii de la Renault?

Ce solutii  poate sa dea presedintele pentru "contracararea" efectelor crizei economice? Ne-a tinut o disertatie, "pe intelesul tuturor", chiar a radiografiat recesiunea – citam: "Recesiune inseamna ca avem un produs intern brut in 2009 mai mic decat cel din 2008". S-ar putea ca in 2009 PIB sa scada de la 8 la 4%, dar asa ceva nu inseamna recesiune. Sub zero si doua luni la rand, da. Daca ar vizita toate fabricile, uzinele, combinatele, SRL-urile, IMM-urile, si tot n-ar pricepe ce este o criza economica daca nu stie ce-i recesiunea. Gandirea basesciana este insa  inepuizabila. Iar presedintele le stie pe toate, precum Ceausescu. Putea fi "foarte bine pregatit" pentru formarea noului guvern si daca nu lua la picior combinatele. Pentru ca ceva tot a ratat: avicolele, crescatoriile de porci, Protanul. Agricultura este al doilea mare sector al economiei.

Stiti cu ce seamana programul anticriza Basescu? Cu penibila motiune simbolica propusa de PD-L pentru a tranti Guvernul cu cinci zile inainte de alegeri si la care a renuntat pe sest. Trebuie sa acceptam totusi ca tot ce este bun pleaca de la presedinte. S-ar putea sa asistam la o mutare neasteptata. In plina criza, care erodeaza, sa impinga la guvernare exact ceea ce nu si-a dorit – o coalitie PSD-PNL, sa-i puna in brate programul sau anticriza, apoi, timp de un an, sa se antreneze pe un astfel de sac de box, pana la prezidentiale. Iar partidul prezidential ramane curat.

Sa traiti, domnule presedinte!
Hai Romania!

Cele mai citite

Vreme rece și ninsori în cea mai mare parte a țării. Ultimele informații de la ANM

Sâmbătă, vremea se răcește semnificativ în aproape toate regiunile României. La munte, în nord-vest și centru, se vor semnala ninsori, în timp ce în...

Vreme rece și ninsori în cea mai mare parte a țării. Ultimele informații de la ANM

Sâmbătă, vremea se răcește semnificativ în aproape toate regiunile României. La munte, în nord-vest și centru, se vor semnala ninsori, în timp ce în...

Sondaj: 79% dintre ruși susțin încheierea unui acord de pace cu Ucraina, cel mai mare procent de la începutul conflictului

Un sondaj recent realizat de grupul de cercetare Russian Field relevă că sprijinul pentru un acord de pace între Rusia și Ucraina a atins...
Ultima oră
Pe aceeași temă