Microsoft a lansat Live Mesh, o platforma online care va gazdui mai multe aplicatii software si o suita de servicii in pas cu trendurile lumii online. Aplicatia se vrea un "hub" al internetului, iar compania spera sa atraga tot mai multi utilizatori.
Un "cloud" (nor) pe internet defineste o multitudine de servicii. Daca adaugam langa acest cuvant si termenul "computing", atunci definitia devine mult mai complexa si destul de greu de explicat in cateva cuvinte. Cu toate acestea, am putea spune ca "cloud computing" include atat ideea de servere virtuale, cat si o serie de servicii si aplicatii oferite printr-o interfata simpla de utilizat. Asta din punctul de vedere al utilizatorului. Din cel al dezvoltatorului – al firmei de software – reprezinta o cale de a oferi noi servicii "la foc continuu" fara a investi de fiecare data noi resurse financiare pentru platforma care sa le sutina. Live Mesh se poate inscrie in acest nou curent online, care ar putea construi "web 3.0".
"Dezvoltatorii se confrunta astazi cu necesitatea de a scrie aplicatii care sa functioneze si online, si offline, dar pe platforme multiple – browsere, desktopuri, dispozitive mobile. Aplicatiile trebuie astfel sa acumuleze cantitati masive de date", a explicat pentru "Romania libera" Tudor Galos, Windows Business Group Lead la Microsoft Romania. Galos spune ca acest lucru este un real consumator de resurse si ca de aceea dezvoltatorii trebuie sa aiba la indemana platforme simple care sa imbine toate "piesele"-cheie: aplicatii, date, persoane si dispozitive. Cu toate acestea, Mesh nu se vrea un sistem de operare online, ci o suita de aplicatii care nu este o alternativa pentru Windows.
Microsoft face primul pas
Compania fondata de Bill Gates face primii sai pasi in lumea "cloud computingului" prin lansarea serviciului Live Mesh. "Serviciile sunt la baza platformei si includ posibilitatea de stocare a fisierelor online, sincronizare, conexiuni peer-to-peer si newsfeed", a spus Galos. Acesta a mai adaugat ca o serie de alte servicii vor fi adaugate in timp.
Pentru a utiliza aplicatiile incluse, utilizatorul trebuie sa aiba creat un cont pe portalul live.com al companiei. Cu numele de utilizator si parola acestui cont se faciliteaza accesul pe site-ul www.mesh.com. In momentul de fata utilizatorul beneficiaza de urmatoarele servicii:
» sicronizare cu laptopul, desktopul si dispozitivul mobil utilizat; aplicatia Mesh trebuie instalata pe orice aparat care se vrea sincronizat si se indica ce foldere se supun sincronizarii. La orice modificare a continutului (adaugarea sau stergerea de documente) procesul de sincronizare se declanseaza automat). Spatiul de stocare este de 5GB.
» sistem de "sharing" pentru imagini si fisiere;
» verificarea "statusului" prietenilor care au cont pe Mesh.com;
» newsfeed.
Ajutor pentru dezvoltatori
Pe de alta parte, Mesh este o platforma deschisa si extensibila de servicii si software, care permite crearea unor aplicatii "rich-interactive" si rularea lor pe mai multe dispozitive: laptopuri, desktopuri, telefoane mobile, palm-uri etc.
Dezvoltatorii vor putea construi o aplicatie, care se incarca apoi pe serverele Microsoft Live Mesh si care devine instant gata pentru utilizare.
Reactii
» Mesh este noul web
Joe Wilcox, editorialist pentru eWeek, scria pe microsoft-watch.com ca Microsoft incearca sa ofere o alternativa pentru felul in care internetul functioneaza in momentul de fata. Editorialistul spune ca Mesh este un sistem cat se poate de "anti-web 2.0", prin care compania incearca sa creeze "hub-uri" de aplicatii. In acelasi timp, Wilcox spune ca serviciile inglobate in acest moment nu sunt noi deloc, pentru ca Apple ofera deja servicii de sincronizare intre un spatiu virtual online si dispozitivele iPod si iPhone.