Crearea unui sistem de transport unificat, extinderea spatiilor verzi si realizarea unei strategii de dezvoltare a Capitalei sunt cateva dintre prevederile Pactului pentru Bucuresti pe care 24 de asociatii si fundatii il propun candidatilor la Primaria Generala si primariile de sector – transmite Rompres.
Pactul a fost lansat, joi, in prezenta liderilor mai multor ONG-uri semnatare: Sorin Ionita (Societatea Academica din Romania), Radu Filipescu (Grupul pentru Dialog Social), Mircea Toma (Agentia pentru Monitorizarea Presei) si Christian Mititelu (Alianta Civica).
Cele 23 de puncte ale documentului au fost prezentate de Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, care a anuntat ca in urmatoarele doua saptamani vor avea loc intalniri cu reprezentanti ai fiecarui partid, pentru a le fi explicate prevederile Pactului.
Intre 5-10 mai vor fi asteptate raspunsurile formatiunilor politice, mai exact intentia lor de a-si asuma platforma de 'masuri minimale pentru o dezvoltare urbana fireasca a Capitalei'.
Candidatii si partidele care semneaza Pactul sunt invitate sa faca public, odata la sase luni, un raport despre indeplinirea masurilor asumate.
Cea mai importanta prevedere a Pactului este considerata a fi realizarea unei Strategii de Dezvoltare a Bucurestiului si, in baza ei, a unui nou Plan Urbanistic General, pana la 1 iunie 2010. Se recomanda, de asemenea, urgentarea procesului de retrocedare a proprietatilor si crearea de rezerve teritoriale pentru locuinte sociale, parcuri, fasii de protectie.
In ce priveste problemele de transport, se doreste crearea unui sistem de transport in comun la nivelul Primariei Bucuresti care sa includa RATB, Metrorex si sa valorifice reteaua feroviara si de gari existente; taxarea parcarilor in zona centrala pentru ne-rezidenti; extinderea sistemului de piste pentru biciclisti.
Pactul mai prevede crearea de noi spatii verzi, inventarierea fondului verde in termen de un an, elaborarea unui plan de dezvoltare a retelei comerciale, pana la finalizarea caruia sa nu mai fie autorizate hipermarketuri si mall-uri in oras.
Cele 24 de ONG-uri mai vor ca orice lucrare de ahitectura sau urbanism care implica fonduri sau terenuri publice sa fie acordata exclusiv prin concurs si fiecare comisie tehnica de avizare din cadrul primariilor sa aiba drept de veto in aprobarea unui proiect urbanistic.
Pactul contine prevederi referitoare la demolarea constructiilor ilegale si interzicerea afisajului publicitar pe peretii cladirilor. Se pune accent, de asemenea, pe cresterea transparentei decizionale si protejarea patrimoniului istoric, prin inventarierea fondului de imobile cu valoare arhitecturala si alocarea a cel putin 5% din bugetul primariilor pentru conservarea si restaurarea patrimoniului istoric.
Asociatiile care promoveaza Pactul ar dori ca acesta sa nu beneficieze de sustinere doar prin decizii administrative, ci si la nivelul Parlamentului, de catre partide. Astfel, printre schimbarile de natura legislativa recomandate se numara: amendarea prevederilor legii urbanismului care genereaza situatii de urbanism derogatoriu, aprobarea OUG privind interzicerea schimbarii destinatiei spatiilor verzi, eficientizarea legislatiei privind protectia monumentelor.
In afara de Societatea Academica din Romania, Grupul pentru Dialog Social, Agentia pentru Monitorizarea Presei si Alianta Civica, Pactul pentru Bucuresti mai este semnat de Asociatia ALMA-RO, Asociatia Bucuresti, Asociatia pentru Conservarea Ariilor Protejate Biocultural 'Slavati Vama Veche', Asociatia Terra Ecologica si Grupul Arhiterra.
Documentul a fost realizat partial in cadrul unui proiectului 'UP&GO – Platforma ONG-urilor pentru politici urbane', finantat de programul MATRA al Ambasadei Olandei.