6.5 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăSpecialBiserica Rusa isi intareste pozitia in Transnistria

Biserica Rusa isi intareste pozitia in Transnistria

Biserica Ortodoxa Rusa isi intareste pozitia pe teritoriul Transnistriei si se bucura, in acest sens, de sprijinul autoritatilor republicii moldovenesti nistrene, care colaboreaza activ cu Episcopia Tiraspolului si Dubasarilor, subordonata Patriarhiei Ruse, scrie agentia de presa transnistreana Lenta PMR, monitorizata de Rompres.

Potrivit sursei mentionate, liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, alaturi de alti responsabili transnistreni, acorda o atentie deosebita acestei episcopii, pentru ca ea constituie "principalul pilon al unitatii acestei republici multinationale".

 

Ca urmare a blocadei insituite Transnistriei de catre Ucraina, in martie 2006, adauga agentia Lenta PMR, autoritatile de la Tiraspol insista tot mai mult asupra integrarii acestei regiuni in componenta Federatiei Ruse, iar Biserica Ortodoxa Rusa reprezinta in acest sens "nu doar o simpla organizatie religioasa, ci un liant care asigura legatura Transnistriei cu Rusia". Aceeasi agentie mai scrie ca atentia Patriarhiei de la Moscova fata de Transnistria a sporit odata cu decizia Patriarhiei Romane de creare in cadrul Mitropoliei 'necanonice' a Basarabiei a noi eparhii, din care una pe teritoriul Transnistriei.

 

Lenta PRM mai mentioneaza ca Partidului Patriotic din Transnistria, condus de Oleg Smirnov, fiul lui Igor Smirnov, actualul lider de la Tiraspol, a solicitat recent ca Eparhiei Tiraspolului si Dubasarilor sa i se acorde 'statut oficial in Transnistria'. Totodata, Oleg Smirnov impreuna cu episcopul de Dubasari, Iustinian, au organizat in noiembrie la Tiraspol un seminar pentru tineri pe tema "Ortodoxia si patriotismul".

Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane a decis in octombrie anul trecut reactivarea a trei eparhii istorice – cea de Balti, fosta a Hotinului, cea a Basarabiei de Sud, fosta a Cetatii Albe si Ismailului, si cea a Dubasarilor si a toata Transnistria, fosta Misiune Ortodoxa Romana din Transnistria. Aceasta decizie a fost perceputa de Patriarhia Rusa ca o invazie a teritoriului sau canonic, iar intalnirea de la 22 noiembrie din Bulgaria dintre reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane si cei ai Bisericii Ortodoxe Ruse s-a incheiat fara sa se ajunga la o intelegere in privinta Mitropoliei Basarabiei. Ulterior, autoritatile comuniste de la Chisinau au lansat o serie de actiuni de persecutare si prigonire a preotilor din cadrul Mitropoliei Basarabiei, unii dintre ei fiind expulzati din Republica Moldova in preajma sarbatorilor de Craciun pe stil vechi.

Mitropolitul Basarabiei, Petru, a adresat recent o scrisoare Consiliului Europei in care atrage atentia asupra mai multor cazuri de abuz si intimidare la care au fost supusi clericii si enoriasii din cadrul Mitropoliei Basarabiei, precum si asupra declaratiilor facute de presedintele Vladimir Voronin, care ameninta oficial, la finele anului trecut, cu scoaterea in afara legii a acestei mitropolii, admisa in legalitate de guvernul Republicii Moldova la 30 iulie 2002, ca urmare a hotararii Curtii Europene a Drepturilor Omului din 13 decembrie 2001, devenita definitiva la 27 martie 2002.
Mitropolitul Petru a mai atras atentia in scrisoarea mentionata asupra faptului ca, dupa ce Mitropolia Basarabiei a reactivat cele trei episcopii, conducatorii structurilor de securitate si de forta transnistrene s-au intrunit la Tiraspol intr-o sedinta de urgenta, impreuna cu reprezentantii Mitropoliei Moldovei, pentru a identifica masuri de contracarare a Mitropoliei Basarabiei si ca acestui punct de vedere i s-au asociat unii factori politici de la cel mai inalt nivel din cadrul administratiei constitutionale a Republicii Moldova.

Cele mai citite

Pesimism în creștere: Românii își fac tot mai multe griji pentru economie și costul vieții

Un sondaj realizat de EY arată că pesimismul românilor este în creștere în 2024, comparativ cu anul precedent. Peste două treimi dintre respondenți (67%)...

Ce materiale de construcție sunt necesare pentru un sistem de conducte fiabil

Pentru a construi un sistem de conducte fiabil, alegerea materialelor depinde de aplicație (transport apă, gaze, lichide industriale, canalizare etc.), condițiile de operare (presiune,...

Donald Trump avertizează UE: Tarife vamale dacă nu creșteți achizițiile de petrol și gaze din SUA

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a cerut Uniunii Europene să cumpere cantități „semnificative” de petrol și gaze americane, amenințând că în caz contrar...
Ultima oră
Pe aceeași temă