0.6 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialRADET alege sa piarda 4,4 milioane de euro

RADET alege sa piarda 4,4 milioane de euro

Licitatia organizata de RADET pentru cumpararea unui sistem automatizat de supraveghere a retelelor de termoficare a Capitalei a fost castigata de oferta cea mai scumpa si cu termenul de livrare cel mai mare. Practic, conducatorii regiei bucurestene au dat cu piciorul unei solutii mai ieftine cu peste patru milioane de euro avansata de un grup de firme din care face parte si UTI, precum si variantei prezentate de multinationala Siemens, cu o experienta recunoscuta in domeniu. In schimb, a fost preferat un consortiu din care face parte si Asesoft, firma controversatului om de afaceri ploiestean Sebastian Ghita, abonat la contractele cu bani publici, desi a fost protagonistul multor dosare penale si scandaluri de coruptie. Acesta sustine insa, in mod paradoxal, ca nu-si poate explica cum si-a adjudecat aceasta licitatie care de fapt ar fi fost "facuta de asa-natura incat sa o castige Siemens". Directorul RADET, Virgil Ramba, are si el o explicatie stupefianta pentru rezultatul licitatiei: oferta Asesoft a fost singura care a respectat conditiile de eligibilitate, respectiv experienta similara si personal de specialitate! Reprezentantii Siemens in Romania spun ca nu este prima licitatie la RADET in care vestita firma este declarata neeligibila si pierde, motiv pentru care nu va face contestatie. In schimb, consortiul din care face parte firma UTI a anuntat ca va contesta licitatia in care oferta sa, mult mai economica pentru regie, a fost respinsa.

Regia de Termoficare a Bucurestiului a lansat in luna august a acestui an o licitatie pentru cumpararea unui "sistem dispecer de tip SCADA, destinat supravegherii si conducerii operative a retelelor de termoficare din municipiul Bucuresti". Mai exact, este vorba despre acel sistem automatizat, modern, ce eficientizeaza la maximum verificarea si remedierea eventualelor defectiuni din retele. SCADA (abrevierea din limba engleza pentru "control de supervizare si achizitie de date") permite unui dispecer sa vada in timp real, pe un panou, toate datele de care are nevoie pentru a sti cum functioneaza sistemul de termoficare.

Ca urmare a depunerii unor contestatii, licitatia a fost suspendata pentru o perioada de timp, iar ulterior au ramas in cursa trei competitori, de fapt trei consortii (asocieri de firme): General Fluid – Adrem Invest – Asesoft Distribution; UTI Systems – Elsaco Electronics si Siemens – Rombit. Iata care au fost ofertele acestora, potrivit procesului-verbal al sedintei de deschidere a plicurilor: General Fluid – Adrem Invest – Asesoft Distribution avea o oferta de 35,2 milioane RON (10,9 milioane de euro) si un timp de livrare si implementare de 18 luni; Siemens – Rombit oferea sistemul de dispecerat pentru 34,4 milioane RON (10,7 milioane euro) si se angaja sa-l implementeze tot in 18 luni; UTI Systems – Elsaco Electronics prezenta oferta cea mai buna din punct de vedere financiar si ca termen de livrare – pret 21,5 milioane RON (6,6 milioane de euro) si implementare in 10 luni.
In mod surprinzator insa, castigatorul licitatiei a fost declarat consortiul din care face parte si Asesoft, chiar daca oferta acestuia era mai scumpa cu mai mult de 4 milioane de euro decat a consotiului UTI Systems – Elsaco Electronics si cu aproape 200 de mii de euro decat a reprezentantei Siemens in Romania.

Virgil Ramba (RADET): "Singura oferta care a respectat conditiile de eligibilitate a fost cea a asocierii din care face parte Asesoft"

Pentru a intelege aceasta decizie cel putin bizara a comisiei de licitatie, i-am cerut lamuriri directorului RADET, Virgil Ramba. "Nu pot comenta inca rezultatul licitatiei pentru ca nu a expirat perioada de contestatii. Insa pot sa va spun ca singura oferta care a respectat conditiile de eligibilitate (n.r. – experienta similara si personal de specialitate) a fost cea a asocierii din care face parte Asesoft". Explicatia directorului RADET este de-a dreptul uluitoare, cel putin in ceea ce priveste compania Siemens.

Adrian Baicusi (Siemens Romania): "Nu am fi eligibili si nu am avea referintele necesare!"

La o simpla cautare pe internet, reiese ca Siemens a implementat sistemul SCADA in multe locuri din Europa. Iata ce spune si directorul general al Siemens SRL, Adrian Baicusi: "Motivul care ne-a fost comunicat este ca Siemens nu ar fi eligibila pentru aceasta licitatie si ca nu ar avea referintele necesare. Nu este prima data cand pierdem o licitatie la RADET. Acum un an si jumatate, a avut loc o licitatie in care Siemens a oferit cel mai bun pret, dar a fost preferata ocupanta locului doi. Noi nu stim, dupa un an si jumatate, daca sistemul care a fost contractat atunci este operational. Nu stim cum putem interpreta decizia de acum. Poate doar prin faptul ca RADET nu cunoaste nivelul tehnic al companiei Siemens in Europa si in toata lumea".

Petrus CAndea (UTI Grup): "Suntem in Top 3 in Romania si ne-au declarat neeligibili!"
Daca Siemens a luat decizia sa nu conteste totusi rezultatul licitatiei, alta optiune are UTI, a carei oferta financiara a fost de-a dreptul imbatabila. "Licitatia trebuia sa fie castigata de oferta cea mai buna din punct de vedere tehnico-economic. Problema este ca am fost respinsi pentru ca nu indeplineam conditiile de eligibilitate: nu avem experienta similara si nu avem personal de specialitate. Va dati seama cum suna acest motiv? si noi, si Elsaco suntem in Top 3 in Romania in acest domeniu! Nu mai e nimic de spus. Vom face contestatie", sustine Petrus Candea, vicepresedinte al UTI Grup.

Sebastian GhiTa (Asesoft): "Isi aranjeaza licitatiile, dupa care, de prosti ce sunt, nu sunt in stare nici macar sa le castige"

De cealalta parte, Sebastian Ghita de la Asesoft spune, insa, cu totul altceva: "Licitatia a fost facuta de asa natura sa o castige Siemens. Nici eu nu pot intelege cum au pierdut".

» "Romania libera": Ati castigat licitatia de la RADET cu oferta cea mai mare…
Sebastian Ghita: Noi suntem subcontractori ai General Fluid la aceasta licitatie, probabil ca avem sub 10%, nu detinem grosul lucrarilor. Din partea mea, RADET sa anuleze oferta noastra, sa o dea dracului, nu avem decat foarte putin de lucrat in ea! Prea mare tambalau. Iar firma Siemens, daca are o problema, sa faca contestatie. Cred ca, de fapt, acel caiet de sarcini a fost facut pentru Siemens.

» Pai, e ciudat ce spuneti… Cum a castigat Asesoft, daca s-a facut caietul de sarcini pentru Siemens?
S.G.: Multinationalele din Romania au un comportament nesportiv la licitatii. Isi aranjeaza caiete de sarcini cu niste conditii la care noi nu putem participa niciodata pentru ca nu avem expertii aia, experienta si cifra aia de afaceri, dupa care, de prosti ce sunt, nu sunt in stare nici macar sa castige licitatiile alea. In multe cazuri impun conditii foarte dificile, scriu ca vin cu experti din strainatate, experienta cutare si dupa aia cu structurile lor din Romania nu pot face oferte cu conditiile alea pe care ei le-au stabilit.
» De ce oferta dvs. e mai scumpa?
S.G.: Pai, in criterii se scrie ca trebuie anumite echipamente pe care le au tot ei (n.r. – multinationalele). si cand mergem sa le cumparam de exemplu un server, un calculator, ei ne cer preturi mai mari, si asa la licitatii trebuie sa marim preturile. Problema e ca sunt prosti tehnic, nu reusesc sa faca o oferta serioasa pana la capat. Dar, repet, RADET sa anuleze licitatia daca vrea. Prea mare tambalau.

» 35 milioane euro si trei NUP-uri pana la 30 de ani

Sebastian Ghita se numara printre oamenii de afaceri controversati din Romania. Fondatorul Asesoft, care nu a implinit inca 30 de ani, este un abonat al contractelor cu statul, inca de pe vremea cand la putere era PSD. Ghita a fost implicat in dosarul "Tracia-Asesoft", in care mai multe firme, unele dintre ele fantoma, au comercializat produse petroliere fara plata taxelor catre stat, prejudiciul fiind estimat la 80 de miliarde lei vechi. In acest dosar penal, Sebastian Ghita a primit solutia de neincepere a urmaririi penale (NUP), procurorii apreciind in mod deosebit cooperarea sa pe parcursul anchetei. In 2003, Ghita a primit din nou NUP intr-o poveste dubioasa pornita la sesizarea Oficiului National pentru Combaterea Spalarii Banilor. In 2004, Ghita a fost beneficiarul unui nou NUP intr-un alt dosar in care era cercetat. Dar scandalurile legate de Asesoft au inceput inca de pe vremea in care afacerile actualului miliardar nu depaseau granitele judetului Prahova. In 2001, Ghita a incheiat un contract de un milion de dolari cu primarul de atunci al Ploiestiului, Emil Calota, pentru realizarea a 12 sisteme informatice integrate pentru Primarie. Desi s-au platit o parte din bani, ulterior s-a constatat ca respectivele sisteme nu au functionat. Acestea nu sunt decat cateva exemple din scandalurile in care a fost implicat Sebastian Ghita, soldate cu declansarea unor anchete penale si relatate constant de presa. Cu toate acestea, omul de afaceri prahovean ramane un bun prieten al contractelor cu bani publici. Poate nu intamplator, Ghita s-a aflat in relatii apropiate si cu PNL, si cu PSD, iar dupa 2004 cu PC, fiind si nasul de cununie al fostului ministru al Economiei, Codrut seres. Sebastian Ghita are o avere estimata de revista Capital la 35 milioane de euro, fiind unul dintre cei mai tineri oameni de afaceri din Top 300.

» Scandalul Dabela

RADET nu este la primul scandal legat de acordarea contractelor dupa criterii dubioase. Cel mai rasunator dintre ele, soldat si cu mai multe condamnari cu inchisoare, a fost in 2002, legat de afacerea dintre regia de termoficare si firma germana Preussag Rohrsanierung GmbH. Conducerea RADET a fost acuzata ca ar fi primit mita jumatate de milion de euro de la nemti pentru acordarea unui contract de modernizare a 25 de kilometri de conducte pentru agentul termic. In 2006, fostul director general Gheorghe Dabela a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu executare, iar alaturi de el au mai primit condamnari si alti complici, printre care si fostul ofiter SRI, Valentin Gabriel Carali, inculpat pentru rolul de intermediar al spagilor acordate.

Gabriel Bejan
Gabriel Bejan
Gabriel Bejan, sef departament Investigatii
Cele mai citite

Cozi uriașe la vulcanizări, chiar și noaptea. Șoferii așteaptă ore întregi pentru schimbarea cauciucurilor

Prima zăpadă și teama de amenzi i-au adus pe șoferi în număr mare la vulcanizări, unde s-au format cozi de sute de metri. La...

Avocații solicită clarificări din partea MAI privind dificultățile înmatriculării autoturismelor către cabinetele de avocatură

Ei cer clarificarea situației legate de refuzul înmatriculării provizorii a autoturismelor utilizate de cabinetele de avocatură Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a inițiat...

Inspectorii ANAF vor fi premiați din sumele pe care le confiscă

Inspectorii ANAF vor încasa prime cât trei salarii de bază pentru ”performanțe excepționale”, care înseamnă constatări stabilite și încasate de cel puțin 10 milioane...
Ultima oră
Pe aceeași temă