4.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăVosganian vs. ANRE in legatura cu scumpirea gazelor si a energiei electrice

Vosganian vs. ANRE in legatura cu scumpirea gazelor si a energiei electrice

Cresterea tarifelor la energie si gaze naturale nu va depasi tinta de inflatie propusa pentru acest an, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. Tinta de inflatie a BNR pentru 2007 este 4% cu o variatie de un punct procentual.

"Pretul gazelor nu va creste in acest an, iar cel al energiei electrice nu se va majora peste rata inflatiei. In prezent analizele economice arata ca preturile nu ar trebui sa creasca in acest an", a explicat Vosganian, citat de Rompres.

Potrivit acestuia, pretul de referinta al gazelor naturale a inregistrat o scadere de 3-4 procente, in acest an, iar cel al energiei electrice a crescut o singura data, in aprilie, cu circa trei la suta, in conditiile unui "an deosebit de dificil" din punct de vedere al conditiilor climatice.

Unul dintre principalele argumente aduse de ministrul de resort in acest sens este si faptul ca ministerul si institutiile abilitate au inceput elaborarea si aplicarea programului de iarna de la 1 iulie, spre deosebire de alti ani cand programul de iarna incepea sa fie discutat la 1 iulie si era aplicat incepand cu 1 octombrie.

Ministrul a mai spus ca pretul gazelor naturale din productia interna a crescut cu circa 20 la suta in 2007, iar pretul agregat al gazelor a scazut cu patru procente.

"Pastrarea pretului de referinta se datoreaza faptului ca am reusit sa absorbim costurile suplimentare fara a afecta consumatorii", a adaugat Vosganian. Acesta a precizat ca orice fenomene conjuncturale de natura sa afecteze pretul final al energiei la consumatori ar putea sa inceteze in octombrie.

Cat priveste faptul ca in presa centrala a aparut unele informatii legate de cresterea pretului energiei termice in Bucuresti, ministrul a spus ca nu sunt relevante si nu au legatura cu evolutia pretului de referinta.

"Orice informatii legate de cresterea pretului energiei termice in Bucuresti nu sunt relevante in legatura cu evolutia pretului de referinta. E vorba fie de disfunctionalitati locale si de ineficienta unui sistem de retea, cum este cazul Bucurestiului, fie de operatiuni normale de modernizare, la unele unitati din sistem", a conchis Vosganian.

Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) va finaliza, in 15 septembrie, procedura privind evaluarea posibilitatii modificarii preturilor la energie electrica si gaze naturale, o eventuala modificare urmand sa intre in vigoare de la 1 octombrie, au declarat joi, reprezentantii ANRE, cu ocazia unui seminar pe teme energetice.

"Am inceput deja procedura privind strangerea datelor de la producatori, distribuitori si consumatori cu privire la costurile din trimestrul III, urmand sa avem o decizie cu privire la modificarea pretului la energie electrica la finalizarea analizei, pe 15 septembrie", a declarat directorul responsabil pe energiei din ANRE, Viorel Alicus.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Sondaj: 79% dintre ruși susțin încheierea unui acord de pace cu Ucraina, cel mai mare procent de la începutul conflictului

Un sondaj recent realizat de grupul de cercetare Russian Field relevă că sprijinul pentru un acord de pace între Rusia și Ucraina a atins...

Vreme rece și ninsori în cea mai mare parte a țării. Ultimele informații de la ANM

Sâmbătă, vremea se răcește semnificativ în aproape toate regiunile României. La munte, în nord-vest și centru, se vor semnala ninsori, în timp ce în...

Alegeri prezidențiale 2024: Peste 53.000 de români au votat deja în străinătate până sâmbătă dimineață

Votul pentru alegerile prezidențiale din 2024 a început vineri în cele 951 de secții organizate în străinătate. Românii aflați în afara granițelor pot vota...
Ultima oră
Pe aceeași temă